Pitate se zašto ste uvijek gladni i imate potrebu da stalno nešto grickate? Možda se pronađete u jednom od ispod navedenih razloga za tu pojavu.

Previše slobodnog vremena

Jednostavno vam je dosadno, pa jedete kako biste “ubili” vrijeme. To se najčešće dešava osobama koje ne rade, imaju fleksibilno ili kratko radno vrijeme, pa između redovnih obroka uzimaju grickalice ili slatkiše.

Hormonalni poremećaj

Možete osjećati hroničnu glad zbog hormonalne neuravnoteženosti. Ako ne jedete dovoljno ugljikohidrata, šećer u krvi opada (hipoglikemija) i osjećat ćete glad. Sjećate se piramide hrane? Integralne žitarice su s razlogom na dnu.

Jedan od uzroka hipoglikemije je neprikladna ishrana. Možda vam je rečeno da “izbjegavate skrobaste namirnice”, ali vašem tijelu još uvijek je potrebno gorivo. Ne morate u potpunosti izbjegavati hljeb. Integralna peciva sadrže puno vlakana koja vas duže održavaju sitim.

Stres

Iznenadna promjena apetita (da li je gubitak ili povećanje) simptomi su depresije. Kada ste pod stresom i imate težak dan, umjesto da uzmete slatkiše, bacite se na vježbanje.

Okruženi ste hranom

Koliko puta vam se ovo desilo: tek ste počeli sa dijetom i vrijeme je da prigrizete nešto zdravo. Baš u tom momentu shvatite da vam je puna kuhinja slatkiša koje ste kupili ranije i čekaju da budu pojedeni, pa odlučite da ćete prvo to pojesti, pa onda zaista početi sa dijetom!?

Kada vam se to dogodi, dopuštate brzoj hrani da upropasti vaš fitness plan prije nego ste s njim i započeli.

Umjesto da pojedete slatkiše, spakujte ih i donirajte nekome.

Najvažnije: nepravilan doručak

Koliko ste puta čuli da je doručak najvažniji obrok? Sigurni smo da ni sami ne znate broj, ali s razlogom. Doručak tijelo opskrbljuje jutarnjom energijom, poboljšava metabolizam i eliminiše učestale „napade“ gladi tokom dana.

Doručak je najbolji način da unesete zdrave ugljikohidrate, pa ne preskačite ovaj bitan segment ishrane. Zdjela zobenih pahuljica u manje masnom mlijeku umjesto bijelog hljeba, svježe voće umjesto džema ili maslaca i zeleni čaj umjesto tople čokolade će vam obezbijediti više energije, a manje kalorija.