Mislim da ćete se svi složiti s nama ako kažemo da je pizza jedno od najpopularnijih jela u cijelom svijetu.Gdje god da odete, u bilo koji svjetski grad, vjerovatno ćete naći barem jedno mjesto gdje ćete moći pojesti komad pizze.

Za one koji ne znaju, pizza je vrsta jela koje potiče iz italijanske kuhinje, a sastoji se od tankog tijesta koje se najčešće oblikuje kružno, premazuje paradajz sosom na koji se zatim dodaju različiti sastojci, najprije sir, origano, pa ostali dodaci.

Koliko ste filmova gledali u kojima se spominje pizza ili scene u kojima se dostavlja ili jede ova vrsta jela? Vjerujem da ni sami ne znate broj, jer ih je zaista mnogo.

U ovom članku ćemo vas podsjetiti na samo neke od filmova u kojima ste mogli vidjeti scene sa pizzom.

Sigurno ste svi gledali film “Sam u kući” u kojem Macaulay Culkin glumi dječaka po imenu Kevin koji nepažnjom roditelja “zaglavi” sam u svom domu. U jednoj od scena iz ovog filma, Kevin naručuje pizzu i prilikom preuzimanja narudžbe, iz straha da se ne sazna kako je sam, izbacuje novac kroz mali otvor na vratima pri čemu pušta scenu iz jednog gangsterskog filma koja završava pucnjevima i riječima:” Zadrži kusur, ti prljava životinjo”. Dostavljač, naravno ostavivši pizzu pred vratima, uzima novac i prestravljen bježi.

“Groznica subotnje večeri” bi vam također trebala biti poznata, kao i scena kada Tony (John Travolta) spaja dva komada pizze i slasno jede dok ide ulicom.

U filmu “Firewall” ili “Zabranjeni pristup”, porodica bankarskog stručnjaka Jacka Stanfielda (Harrison Ford) naručuje pizzu, a osoba koja im je dostavlja je ustvari kidnaper koji će Jackovu porodicu držati kao taoce.

U ovom trileru, scena sa dostavljačem pizze je ključna za cijeli tok radnje filma.

Pizzu vole gotovo svi,djeca, roditelji, glumci, pjevači, bankari, čistači, itd..
Mi bismo zaista mogli još mnogo pisati o zastupljenosti i popularnosti ovog jela, ali u tom slučaju ovaj tekst vjerovatno ne bi imao kraj ili bi bio toliko dug da ne bismo uspjeli zadržati vašu pažnju do samog kraja.

Nadamo se da smo kroz ovaj članak uspjeli da probudimo i sjećanja na neke od vama dragih filmova, pa možda odlučite da “skoknete” do videoteke i uz pizzu pogledate jedan od vaših omiljenih.