Jeste li ikada razmišljali kako bi bilo kada bi postojao neko ko može svaku vašu kreativnu zamisao pretvoriti u stvarnost? Pretpostavljamo da jeste, ali teško je zamisliti da postoji osoba dovoljno kreativna i učinkovita da može udovoljiti svim prohtjevima šire populacije.

Ipak postoji nešto što možemo tvrditi sa sigurnošću, a to je da u Bosni i Hercegovini postoji osoba koja ispunjava sve vaše želje i ideje, ali pretvarajući ih u torte. Da, moguće je, ne postoji niti jedan oblik koji možete zamisliti, a da Visočanka, Elma Alijagić, to ne pretvori u djelo. Očarani njenim slatkim kreacijama, odlučili smo da saznamo više detalja o njenom radu, te naše čitatelje upoznamo sa ovom mladom umjetnicom iz kuhinje.

Fleksibilna i samoinicijativna

Mlada majka i supruga, Elma Alijagić, uspješno usklađuje porodične, prijateljske i poslovne obaveze, od kojih svaka zahtjeva mnogo truda i pažnje. Uživa u prirodi, suncu i moru, knjigama, fotografiji i dobrim filmovima, ali voli provoditi vrijeme i ispijajući kafe sa dragim prijateljima.

Ipak, ono što Elmu najviše ispunjava je stvaranje slatkih kuhinjskih čarolija koje su proizvod njene iznimne ljubavi prema kuhanju. U početku je pravila torte klasičnog, kružnog oblika, bez nekih posebnih detalja, zatim se usudila da napravi tortu s fondanom, dekorisanu malim srcima, roze boje. Ovo je bio izazov za Elmu, jer kako kaže, sama je napravila fondan, iako nikada nije imala priliku čak ni vidjeti uživo, a kamoli probati tortu od fondana.

Internet joj je bio jedini vodič i učitelj, pa se samostalno postepeno počela upuštati u zahtjevnije avanture s tortama, vođena svojom maštom i željom za pokazivanjem svoje kreativnosti na najljepši mogući način.

Facebook profil „Torte s ljubavlju“

Uvidjevši kvalitet i nevjerovatan izgled njenih torti, Elmine prijateljice su je ohrabrivale da iz svojih kreacija izvuče i finansijsku korist (pošto je godinama na birou za zapošljavanje), te se na neki način promoviše, pokaže i iskoristi svoj talenat. Tako se na društvenoj mreži Facebook, pojavio profil „Torte s ljubavlju“, gdje svako može da vidi Elmine torte nevjerovatnih, unikatnih oblika. Likovi iz crtanih filmova, knjige s različitim natpisima, raznovrsni modni dodaci, ali i mnogi drugi oblici koje su njeni klijenti zahtjevali, Elma je s mnogo ljubavi i truda uspjela pretvoriti u torte.

Strpljenje, koncentracija i mašta

Kaže da je jako puno vremena i truda potrebno da se napravi ovakvo jedno unikatno djelo, posebno ako se radi o torti sa puno sitnih detalja, ili figurica. Ne može tačno reći koliko je vremena potrebno za jednu tortu, teško joj je to pratiti i objasniti, jer nikada ne zna koliko sati će joj oduzeti neka dekoracija. Strpljenje, koncentracija i mašta su joj najbolji saveznici.

Voli neobične zahtjeve i teške zadatke, jer joj to garantuje da će napraviti unikatnu tortu, koja neće imati nikakvih sličnosti sa nekom od prethodno napravljenih, a to je ono u čemu najviše uživa, u stvaranju slatkih, unikatnih djela koja ranije niste imali priliku nigdje vidjeti.

Uživa u predivnim komentarima i komplimentima za njen rad, dodatno je inspirišu i daju volju i elan da sa svakom novom tortom bude još bolja, pa je beskrajno zahvalna svojim klijentima i prijateljima s Facebooka. Uspijeva nadmašiti i svoja očekivanja, jer nikada ne zna kako će neka zamisao ustvari izgledati na kraju.

Okus torte jednako važan kao i izgled

Na pitanje da li su torte koje pravi jednako privlačne za nepce kao i za oči, Elma je odgovorila kako njeni stalni klijenti osim zbog izgleda, ove torte naručuju i zbog nevjerovatnog okusa. Obzirom da su joj izgled i okus jednako važni, uvijek kupuje najkvalitetnije sastojke, koji su uglavnom i najskupljji, pa smatra da za pravi kvalitet svako treba biti spreman da plati i pravu cijenu.

Mnoge torte je napravila samo uz pomoć oklagije, noža i mašte, ali poseban alat za fondan daje veću mogućnost za različite vrste dekoracija. Iako je neke dekoracije nemoguće napraviti bez pravog pribora, smatra da su ipak mašta i kreativnost daleko važnije od alata.

Porodica najveća podrška

Posebno je zahvalna svom suprugu koji joj sve vrijeme pruža nesebičnu podršku, ali i svojoj djeci koji joj daju volju za radom i dodatnim usavršavanjem, a koji su ujedno i njeni najveći kritičari, te najzahtjevniji klijenti.

Obzirom da su Elmine torte privukle pažnju mnogih medija, pa se uveliko povećao i broj narudžbi, trenutno bi najviše voljela da svoju radionicu preseli iz dnevnog boravka. Uz adekvatan prostor, angažovala bi još jednu ili dvije kuharice kao njene asistentice i na taj način bi mogla prihvatiti veći broj narudžbi koje joj se nude.

Uspješna i u kreiranju drugih specijaliteta

Osim torti, Elma pravi i druge specijalitete interesantnih aranžmana. Voli da se igra u kuhinji i želi da sve što servira na tanjiru izgleda lijepo, uredno i skladno. Svim ženama, a posebno onima koje posjeduju, a ne iskorištavaju svoje talente i sposobnosti šalje sljedeću poruku: „Talenat sam po sebi ne znači ništa, ukoliko nije prikopčan na motor volje, pa da se s tim talentom nešto i učini!“