Kupus i salata spadaju u grupu zelenog lisnatog, niskokaloričnog povrća. Ne sadrže masti, imaju vrlo nizak proteinski sadržaj, ali svaka od ove dvije vrste povrća zbog sadržaja vitamina A i C, kao i fitohemikalija, nudi nekoliko zdravstvenih prednosti.

Kalorije, makronutrijenti i vlakna

Porcija skuhanog kupusa od 125 gr sadrži od 15 do 20 kalorija, dok ista količina sirovog kupusa ima oko 10.

Zelena salata ima čak nižu kalorijsku vrijednost. Da biste u vaš organizam unijeli 15 kalorija, trebali biste pojesti tri puta veću količinu zelene salate od količine kupusa.

Kupus nema masnoće i gotovo je bez proteina. Salata je također bez masti, sa 1 gr proteina. Porcija sirovog kupusa sadrži 2 gr ugljikohidrata, od kojih su 1 gr dijetalna vlakna, dok porcija skuhanog kupusa ima između 3 i 5 gr ugljikohidrata, sa 2 gr vlakana. Salata sadrži 4 gr ugljikohidrata, sa 2 gr vlakana.

Vitamin A

Zelena salata po sadržaju vitamina A prednjači u odnosu na kupus. Kupus gotovo da i ne sadrži vitamin A, dok neke vrste ove salate imaju čak 40 posto od preporučene količine za odrasle.

Vitamin C

Kupus se najviše ističe po sadržaju vitamina C. 125 gr skuhanog kupusa daje 25 posto od preporučene količine vitamina C za odrasle, dok ista količina sirovog kupusa daje 30 posto. Tri puta veća količina bilo koje vrste zelene salate daje samo oko 6 posto.

Fitohemikalije

Fitohemikalije razvijaju biljke kako bi se zaštitile od plijesni i bakterija. Povrću i voću daju boju, te ljudskom tijelu pružaju mnoge zdravstvene beneficije. Kupus je dobar izvor fitohemikalija zvanih izotiocijanati, koji mogu igrati veliku ulogu u prevenciji raka dojke i prostate, blokiranjem steroidnih hormona.

Lutein i zeaksantin su fitohemikalije prisutne u salati, kao i u mrežnjači oka. One mogu pomoći u zaštiti od senilne makularne degeneracije i drugih bolesti oka koje se javljaju u kasnijoj životnoj dobi.