Irska kafa je poznati napitak u kojem ljudi već godinama, širom svijeta najčešće uživaju nakon večere. Prvi put je napravljena u Foynesu, malom gradiću na zapadu Irske, i u odnosu na irski viski, njena historija i nije tako duga.

Napitak za umorne putnike

Foynes je bila glavna luka za hidroavione između Evrope i SAD-a, u blizini Limericka, u koju su 40-ih godina 20. stoljeća prispijevali mnogi putnici, uključujući i veoma važne osobe iz američkog političkog života, ali i Hollywooda.

Vremenski uslovi na zapadnoj obali Irske često su bili nepovoljni, pa se zaustavljanje samo zbog opskrbljivanja gorivom često pretvaralo u duže zadržavanje i noćenje. 1942. godine otvorio se novi restoran, s namjerom da se pruže ugostiteljske usluge za mnoge važne putnike koji su prolazili kroz Foynes, te da se ostatku svijeta prikaže Irska u najboljem svjetlu.

Ovaj novi restoran vodio je mladi irski kuhar, Joe Sheridan. Jedne zimske noći, 1942. godine, pilot koji je upravljao letjelicom čija je krajnja destinacija iz Foynesa bila New York, nakon višesatne borbe sa olujom odlučio je da se vrati u luku iz koje je krenuo, što tada nije bila neobična pojava. Kao i uvijek, osoblje restorana je bilo obaviješteno da pripremi hranu i piće, zbog promrzlih i umornih putnika.

Joe Sheridan je odlučio pripremiti nešto posebno, što bi moglo da ugrije putnike, pa je skuhao crnu kafu, dodao malo irskog viskija, smeđeg šećera, te svježeg šlaga na površinu svake čaše. Priča govori da je nastala tišina nakon prvog gutljaja. “Hej prijatelju, je li ovo brazilska kafa?, rekao je iznenađeni američki putnik. “Ne, to je irska kafa”, uzvratio je Joe. Kafa je bila toliki uspjeh da ju je Joe uvrstio kao sastavni dio menija u Foynesu.

Popularnost u SAD-u

Irska kafa možda nikada ne bi bila toliko poznata u svijetu da putopisac, Stanton Delaplane, nije donio recept svom prijatelju Jack Koeppleru, barmenu u “Buena Vista” hotelu u San Franciscu, koji ju je pokušao napraviti, ali bezuspješno.

1945. godine era hidroaviona se završava i Foynes se zatvara. Nova zračna luka otvorena je na drugoj strani ušća rijeke Shannon –sadašnji Međunarodni aerodrom Shannon, gdje je Joe Sheridan nastavio da radi i poslužuje svoj poznati napitak sve do 1952. godine, kada mu je „Buena Vista Caffe“ ponudio posao, što je i prihvatio.

„Buena Vista“ je sada širom SAD-a poznata zbog svoje irske kafe, pa postoje tvrdnje da dnevno posluže oko 2000 čaša ovog napitka.

Kako napraviti irsku kafu

Ako niste u mogućnosti da odete u famoznu “Buena Vistu” irsku kafu možete napraviti i sami. Napunite čašu sa postoljem vrelom vodom, zatim izlijte vodu, pa u čašu stavite dvije kašikice smeđeg šećera. Nakon toga dodajte malo svježe skuhane crne kafe i sve promiješajte. Kada se šećer istopi, dodajte oko 25 ml irskog viskija, sve promiješajte i sačekajte nekoliko minuta da se promiješana tekućina umiri. Na kraju uzmite vrelu kašikicu, i lagano stavljajte šlag koji ne bi trebao biti niti previše čvrst, ali ni tečan. Pokušajte ovaj napitak napravitim sa različitim vrstama irskog viskija, kako biste znali koji vam najviše odgovara.