Provjera valjanosti hrane pred Svjetsko prvenstvo u Brazilu

U Brazilu se pretresaju hoteli koji će ugostiti reprezentacije Svjetskog nogometnog prvenstva, a iz njihovih kuhinja zaplijenjena je hrana isteklog roka, kao što su škampi i losos.

“Provjere su provedene kao dio naših akcija provjere sigurnosnih kodova hrane koje se poduzimaju pred Svjetsko prvenstvo“ izjavio je Fabio Domingos, šef inspekcije u Rio de Janeiru, državne agencije za zaštitu potrošača Procon.

Timovi, među kojima je i reprezentacija Bosne i Hercegovine, počinju stizati sljedeće sedmice na Svjetsko prvenstvo, koje počinje 12. juna. Očekuje se da će oko 600.000 stranih navijača i 3,1 milion Brazilaca doći u 12 gradova domaćina.

Procon tvrdi da su njihovi inspektori pronašli 25 kilograma škampi, lososa, margarina i tjestenine isteklog roka u hotelu Portobella, u kojem će biti italijanska delegacija, Mangaratiba, zapadno od Ria.

Domingos je izjavio da je škampima istekao rok početkom aprila.

Inspektori su, također, uklonili još 24 kilograma hrane koja nije imala naljepnice sa označenim rokom trajanja.

Inspekcija u Royal Tulip Hotelu u Riju, gdje će osjesti Engleska, otkrila je oko dva kilograma lososa, maslaca i šunke isteklog roka trajanja.

U sklopu ove akcije posjetili su restorane, pekare i trgovine i do sada su u osam tih objekata uočili nepravilnosti u vezi sa hranom.

Inače, mnogi od 32 tima koji se tekmiče na Svjetskom prvenstvu donijet će vlastitu hranu, a neki će čak imati i svoje kuhare.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*