Banana je jedna od najomiljenijih vrsta voća, dostupna gotovo svima. Slatka je, bogata vlaknima koja održavaju sitost, te drugim nutrijentima pogodnim za zdravlje.

Nakon što pojedete bananu nemojte odmah bacati preostalu koru. Znate zašto? Vjerovali ili ne, kora banane, baš kao i kore nekih drugih vrsta voća sadrži mnogo ljekovitih supstanci.

Bogata je kalijem i sadrži mnogo više topivih i netopivih vlakana od samog mesa voća. Sva ova dijetalna vlakna potiču bolju probavu i stolicu, a mogu čak i smanjiti razinu holesterola u krvi. Kora ove vrste voća također sadrži antioksidans pod nazivom lutein, koji bi mogao zaštititi i ojačati zdravlje vaših očiju, a u sebi ima i supstancu zvanu triptofan, koja popravlja raspoloženje.

U jednom kliničkom ispitivanju, naučnici su istraživali antioksidacijski kapacitet bananine kore. Naveli su da sadrže fitohemikalije poput polifenola i karotenoida, koji ne samo da djeluju kao antioksidansi, već i kao sredstva koja sprječavaju tumor.

Istraživački tim proučavao je zaštitnički učinak bananine kore na hemolizu ili raspadanje crvenih krvnih ćelija. Otkrili su pozitivnu vezu između kapaciteta slobodnih radikala i fenolnih spojeva u kori. Također su otkrili da kora nezrele banane ima veći antioksidacijski potencijal od zrele kore.

Sada se vjerovatno pitate kako jesti bananinu koru!? Naravno, ona se može jesti sirova, iako je malo tvrda i nema isti okus kao sama banana. Umjesto toga,vi je možete 10-ak minuta kuhati, pa staviti u sokovnik, a u azijskim zemljama kora banane se uglavnom prži i poslužuje kao delikatesa .