Saznajte koje vrste riže postoje

Iako je bijela riža dugog zrna najpoznatija i najrasprostranjenija na svijetu, postoji zaista veliki broj različitih vrsta riže, čak preko 40 000, koje možete iskoristiti za svako jelo, od salata, preko glavnog jela, do deserta, pa vas u nastavku upoznajemo sa nekim vrstama koje biste možda željeli probati.

Arborio

Ova popularna vrsta italijanske riže koristi se za rižoto. Svako, srednje veliko zrno ima bijelo “oko” koje ostaje čvrsto kada se zagrize, dok ostatak zrna postaje mekan i daje kremastu teksturu jelu. Nekada se ova vrsta riže uzgajala samo u Italiji, ali danas se uzgaja u Kaliforniji i Teksasu. Druge vrste italijanske riže koje se koriste za rižoto su carnaroli i vialone nano.

Basmati

Nekima poznata kao “popcorn riža”, ova vrsta dugog zrna veoma je cijenjena zbog svog mirisa, okusa i izgleda. Prava basmati riža uzgaja se u Indiji i Pakistanu, iako su mnogi hibridi uzgajani i u drugim dijelovima svijeta, kao što je npr. texmati u Teksasu.

Crna

Postoji crna riža kratkog i srednjeg zrna i uglavnom se uzgaja u Južnoj Aziji, te u ograničenim količinama u Kaliforniji. Boju dobija od crne mekinje koja okružuje jezgro. Kada se skuha, ova riža može postati ljubičasta, a mekinja daje boju bijelom jezgru u unutrašnjosti.

Smeđa

Ova vrsta riže ima orašast okus. Sadrži vitamine, minerale i vlakna i potrebno je više vremena da bi se skuhala.

Instant

Samo je nekoliko minuta potrebno da bi se ova riža skuhala, jer je prethodno već skoro skuhana i osušena.

Jasmin

Omiljena tajlandska riža koja u sebi ima više amilopektina ili ljepljivog škroba od ostalih vrsta dugog zrna, pa je vlažna i mehka. Uzgaja se u Aziji i SAD-u.

Crvena

Ova aromatična riža sa crvenkasto-smeđom mekinjom ima orašast okus i odlična je u kombinaciji sa svinjskim mesom.

Sushi

Sushi je riža kratkog zrna, ljepljiva i glatka. Uzgaja se u Aziji i Kaliforniji.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*