Iako je bijela riža dugog zrna najpoznatija i najrasprostranjenija na svijetu, postoji zaista veliki broj različitih vrsta riže, čak preko 40 000, koje možete iskoristiti za svako jelo, od salata, preko glavnog jela, do deserta, pa vas u nastavku upoznajemo sa nekim vrstama koje biste možda željeli probati.
Arborio
Ova popularna vrsta italijanske riže koristi se za rižoto. Svako, srednje veliko zrno ima bijelo “oko” koje ostaje čvrsto kada se zagrize, dok ostatak zrna postaje mekan i daje kremastu teksturu jelu. Nekada se ova vrsta riže uzgajala samo u Italiji, ali danas se uzgaja u Kaliforniji i Teksasu. Druge vrste italijanske riže koje se koriste za rižoto su carnaroli i vialone nano.
Basmati
Nekima poznata kao “popcorn riža”, ova vrsta dugog zrna veoma je cijenjena zbog svog mirisa, okusa i izgleda. Prava basmati riža uzgaja se u Indiji i Pakistanu, iako su mnogi hibridi uzgajani i u drugim dijelovima svijeta, kao što je npr. texmati u Teksasu.
Crna
Postoji crna riža kratkog i srednjeg zrna i uglavnom se uzgaja u Južnoj Aziji, te u ograničenim količinama u Kaliforniji. Boju dobija od crne mekinje koja okružuje jezgro. Kada se skuha, ova riža može postati ljubičasta, a mekinja daje boju bijelom jezgru u unutrašnjosti.
Smeđa
Ova vrsta riže ima orašast okus. Sadrži vitamine, minerale i vlakna i potrebno je više vremena da bi se skuhala.
Instant
Samo je nekoliko minuta potrebno da bi se ova riža skuhala, jer je prethodno već skoro skuhana i osušena.
Jasmin
Omiljena tajlandska riža koja u sebi ima više amilopektina ili ljepljivog škroba od ostalih vrsta dugog zrna, pa je vlažna i mehka. Uzgaja se u Aziji i SAD-u.
Crvena
Ova aromatična riža sa crvenkasto-smeđom mekinjom ima orašast okus i odlična je u kombinaciji sa svinjskim mesom.
Sushi
Sushi je riža kratkog zrna, ljepljiva i glatka. Uzgaja se u Aziji i Kaliforniji.