Čokolada je jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih namirnica u svijetu, a pravi se od fermentiranih zrna tropskog kakao drveta. Evropi je postala poznata zahvaljući Christopheru Columbu koji je nekoliko zrna kakao drveta poklonio španjolskom kralju Ferdinandu i kraljici Izabelli, njegovoj supruzi.

Dugo je čokolada bila prisutna samo na plemićkim stolovima, jer su je oni samo mogli i priuštiti, a tek krajem 18. stoljeća je proizvedena prva čokolada sa karakteristikama koje mi danas poznajemo.

Čokolada se danas koristi u mnoge svrhe. Vjerovatno ste često iskoristili čokoladu kao sredstvo koje će vam omogućiti da izgladite odnose s bračnim partnerima, prijateljima, roditeljima, profesorima i sl., a vjerujemo da ste i uspijevali u tome, jer čokoladi i njenim slastima zaista niko ne može odoljeti.

Najviše uticaja čokolada ima na djecu. Kada im pružite ili ih nagradite nekim od čokoladnih slatkiša različitih oblika i okusa, učinit ćete ih neizmjerno sretnim i zadovoljnim, a složit ćete se svi s nama ako kažemo da je dječija radost najljepša.

Mnoga istraživanja su dokazala da je čokolada odlična za srčane tegobe, jer sadrži supstance koje čiste krv i smanjuju nastanak ugrušaka i srčanih oboljenja, a povoljno djeluje i na mozak.

Da biste se zaštitili od virusa i prehlada koje donosi zima i hladni zimski dani, konzumirajte čokoladu, jer antioksidansi koje sadrži u sebi jačaju vaš imunološki sistem i štite vaš organizam od mnogih viroza.

Tjeskoba i potištenost vam sigurno nisu strani osjećaji, a sa stresnim situacijama se vjerovatno susrećete svakodnevno. Unosom određene količine čokolade oslobodit ćete se crnih misli i uljepšati vaše stresne i nimalo ugodne dane.

Loše raspoloženje možete popraviti i romantičnom večerom sa vašim partnerom ukoliko kao desert pripremite istopljenu tamnu čokoladu sa komadima voća kao što su ananas ili banana. Obje vrste voća sadrže supstancu koja podiže spolnu moć kod muškaraca a u kombinaciji sa čokoladom obezbjeđuju vama i vašem partneru nezaboravnu romantičnu večer.

Crna, bijela, gorka ili slatka, čokolada je dobro došla u svačiji dom. Učinit će vas zdravim, veselim, smirenim i zadovoljnim, ali ono što je zaista čini posebnom je njena moć da vam olakša put do osobe koju volite i darujete joj svoju neizmjernu ljubav.