Veliko pakovanje Snickersa i drugih čokoladnih brendova u vlasništvu kompanije “Mars”, bit će uklonjeno s polica i zamijenjeno “mršavijim” izdanjima u 2013. godini.

Prema informacijama NPR-ovog bloga o hrani,“The Salt”, tvornica čokolade “Mars” je izjavila da će do kraja 2013. godine sve njihove čokolade imati 250 kalorija ili manje. Naprimjer, normalna veličina Snickersa ima oko 280 kalorija, što znači da će broj kalorija novog izdanja biti blago umanjen. Veliko,”king size” izdanje, koje ima skoro duplo od
spomenutih 250 kalorija, bit će potpuno povučeno s tržišta.

Snickers “king size” bit će zamijenjen vrećicama koje sadrže 2 ili 4 čokoladice od 250 kalorija u svrhu “podjele ili čuvanja za poslije”. Ovo znači da će konzumenti još uvijek biti u mogućnosti da kupuju jednaku kalorijsku vrijednost “king size” čokoladice, ali u posebnim pakovanjima. I druge čokolade kao što je Mars, bit će blago smanjene, dok M&M i Twix već imaju 250 kalorija ili manje.
Iako “Mars” još uvijek nije siguran kako će nove, “mršavije” čokoladice izgledati, jedno je sigurno-okus ostaje isti. Kompanija “Mars” promoviše kontrolu porcije i na ovaj način želi da podrži “odgovorno grickanje”.

Njujorške dnevne novine izvještavaju da je ova odluka “Marsa” dio sporazuma sa Mišel Obama koja promoviše zdraviju Ameriku. Kompanija “Mars” je samo jedan od šesnaest proizvođača koji su dio inicijative da se do kraja 2015.godine kalorijska vrijednost njihovih proizvoda ukupno smanji za 1,5 triliona kalorija. Cilj proizvođača, učesnika ove inicijative je da se smanji epidemija gojaznosti u Americi.