Nar je ukusno voće, bogato vitaminom C, koje posjeduje antivirusna, antibakterijska i antioksidativna svojstva, a sadrži i polifenole, za koje se smatra da sprječavaju oštećenje ćelija. Ova vrsta voća djeluje i kao razrjeđivač krvi, smanjuje nakupljanje plaka u arterijama, te podiže dobri, a smanjuje istovremeno loši holesterol.

Istraživanja su pokazala da je nar djelotvoran čak i u borbi protiv određenih vrsta raka, a svakodnevnim konzumiranjem soka od nara generalno doprinosite zdravom načinu života.

Kada kupujete sok od nara, odaberite onaj bez dodataka šećera, iako je najbolje da sami u vašoj kuhinji napravite taj napitak.

Preljev za salatu

Svježi sok od nara, u kombinaciji sa drugim sastojcima možete iskoristiti kao preljev za salatu. Izmiksajte 500 gr svježeg nara sa po 75 ml crvenog vinskog octa i maslinovog ulja, 75 gr meda, 2 kašike limunovog soka, malo soli i bibera. Ovaj preljev pospite preko salate ili morskih plodova.

Preljev za desert

Od nara možete napraviti i preljev za desert, jer su jogurt, sladoled i palačinke veoma ukusni kada im dodate malo preljeva od tog voća.

U šerpu, na vatru stavite 1 l soka od nara i 500 gr šećera, pa miješajte na umjerenoj temperaturi dok se šećer ne istopi i smjesa pretvori u sirup.

Lijek

S obzirom na to da se nar može koristiti i u medicinke svrhe, pijte jednu čašu soka od nara svaki dan da biste doprinijeli liječenju raka prostate, a 50 ml ove tečnosti dnevno pomoći će vam da spriječite razvoj plaka i izliječite aterosklerozu.