Pripremanje večere ili nekog drugog obroka za goste često može biti stresno, jer se nerijetko javljaju nepredviđene situacije u kuhinji koje vam stvaraju dodatnu nervozu. Uz savjete koje vam nudimo u nastavku izbjeći ćete nekoliko neugodnsoti i spremni dočekati vaše goste.

Informišite se o ukusu vaših gostiju

Veoma je važno znati koje vrste jela dolaze u obzir kod gostiju za koje pripremate obrok, a ukoliko niste u mogućnosti saznati šta vaši gosti preferiraju, odlučite se za jednostavnija jela, manje začinjena, sa blažom aromom.

Idite na sigurno

Eksperimentisanje i kuhanje po novim, neisprobanim receptima nije baš preporučljivo ukoliko očekujete goste. Idite na sigurno i napravite jelo koje ste već ranije uspješno pravili i koje će pokazati vaše kulinarske sposobnosti.

Kombinujte domaća i kupljena jela

Domaće je uvijek i najpoželjnije, ali ako ste u stisci s vremenom i ne možete stići skuhati više različitih jela, pokušajte napraviti kombinaciju kupljenih i jela iz vaše kuhinje. Naravno, nemojte se previše opustiti i vašim gostima servirati samo kupljene specijalitete, jer na taj način odajete sliku loše domaćice ili domaćina.

Unaprijed napravite neka jela

Kako biste bili mirniji i manje nervozni pripremali doček za vaše goste, neka jela napravite dan ranije, naravno, ona čiji okus se neće promijeniti ukoliko prenoće prije posluživanja.

Pazite da se jelovnici ne ponavljaju

Ako često pripremate obroke za goste, obratite pažnju na izbor jela i pazite da ne servirate ista jela više puta za iste goste. Mijenjajte jelovnik i različitim specijalitetima pokažite vaše kulinarske sposobnosti.

Računajte na kašnjenje gostiju

Nikada ne možete biti sigurni da li će gosti doći u tačno dogovoreno vrijeme, pa napravite jela čiji okus se neće znatno izmijeniti ako se ne serviraju odmah.