Učestala nesanica može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, pa je veoma važno imati uravnotežen san i držati se zdravih navika koje nam neće ugroziti zdravlje. Zbog toga vam u nastavku objašnjavmo šta biste to trebali izbjegavati kako biste imali dobar i kvalitetan san.

Kofein

Osobe koje imaju problema sa spavanjem trebale bi, nekoliko sati prije spavanja, izbjegavati kofeinska jela i pića, kafu, čaj, mnoga bezalkoholna pića i čokoladu. Kofein je prirodna hemikalija koja aktivira centralni nervni sistem.
Ako pijete kofeinska pića malo prije spavanja, velike su šanse da će vas držati budnim. Naravno, to ipak varira od osobe do osobe. One koje su osjetljive na kofein, trebale bi ga prestati unositi najmanje osam sati prije spavanja.

Alkohol

Istina je da piće ili dva mogu uzrokovati pospanost i pomoći vam da zaspite u momentima kada vam je to potrebno. Međutim, nekoliko sati kasnije, alkohol može uzrokovati česta buđenja i slabiji, manje miran san. Ukoliko patite od nesanice, a imate naviku da uveče pijete alkohol, pokušajte prestati nekoliko sedmica kako biste mogli utvrditi da li je ovaj napitak uzrok nesanice.

Velike obroke

Konzumiranje velikih obroka za večeru i grickalica u većim količinama prije spavanja mogu učiniti da se osjećate pospano prije spavanja, ali kada legnete i pokušate zaspati vrlo je vjerovatno da ćete se osjećati nelagodno punim, što će poremetiti vaš san. Osim toga, može doći do žgaravice ili plinova, koji će vam, također, samo povećati nelagodu. Preporučuje se konzumiranje večernjeg jela koje nema više od 600 kalorija i najmanje tri sata prije spavanja. Umjesto toga, opredijelite se za lagani, niskoproteinski obrok.

Tečnost

Ako se budite noću i idete u toalet, izbjegavajte pri tom piti tečnost, ali i najmanje 90 minuta prije spavanja. Dugo je tijelu potrebno da preradi tekućinu bilo koje vrste. Ako morate piti nešto, na primjer, uz propisane lijekove, uzmite nekoliko malih gutljaja. Ako lijek zahtijeva punu čašu vode, uzmite ju u ranijim večernjim satima, ako je to moguće.