Šta se dešava sa bananama dok su u frižideru

Ako stavite nezrelu bananu u frižider, njena koža tamni, a unutrašnjost ostaje tvrda, pa zbog toga nikada nemojte stavljati zelenu bananu u frižider ili zamrzivač. Kada sazrije, tek tada ju možete staviti u frižider i produžiti joj rok trajanja. Bez obzira na to je li banana zrela ili ne, njena kora će, stajanjem, dobiti neprivlačnu, smeđu boju.

Produžavanje roka trajanja

Kako bi produžili rok trajanja bananama, uzgajivači ih beru dok su još uvijek zelene. Stručnjaci preporučuju, ako kupite nezrele banane, da ih čuvate na kuhinjskom pultu 4-5 dana da sazriju prirodno. Hlorofil u zrelim bananama daje kori zelenu nijansu. Procesom zrenja, banane oslobađaju etilen, uzrokujući nestajanje hlorofila, i mijenjanje pigmenta kore u žutu boju, otkrivajući flavone i karoten. Ako ih stavite u frižider, hladnoća ometa proces sazrijevanja.

Proces sazrijevanja

U procesu sazrijevanja, etilen pomaže pretvaranje škroba u banani u šećer. Pektin u nezrelim bananama čini ćelije čvršćim, dok za vrijeme procesa zrenja, pektin se razbija, a plod omekša. Ako ih stavite u frižider, ovaj proces se zaustavlja.

Oštećena kora

Hladna temperatura u frižideru oštećuje koru banane. Oštećena koža potamni i postane smeđa. Ipak, kada bananu ovakve boje stavite u frižider, ona može imati savršen plod u unutrašnjosti.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*