Ako vaš doručak nije doručak bez jaja, niste sami, a ako je jedini razlog zašto ih jedete njihov okus, u nastavku vas upoznajemo sa drugim činjenicama koje možda niste znali o jajima.

Veličina je bitna

Jaja su dostupna u različitim veličinama, odnosno težini. Dakle, što je veće jaje, više hranjivih tvari i kalorija ćete unijeti u vaš organizam. Vrlo je važno da u receptima bude navedena veličina jaja, jer bi srednja ili iznimno velika jaja mogla promijeniti konzistentnost jela, kao što su suflei i kolači.

Prepuna korisnih hranjivih tvari

Zbog holesterola u žumanjku, jaja se smatraju „saradnicima“ bolesti srca, ali mnoga istraživanja su pokazala da ona mogu biti i dio zdrave prehrane. U samo 70 kalorija, jaja nude visoko-kvalitetne proteine, lutein i zeaksantin (dva antioksidansa koja pomažu zdravlje očiju), vitamine A, D, B12, riboflavin, fosfor i folnu kiselinu.

Prijatelji dijeta

Proteini iz namirnica poput jaja pomažu nam da duže osjećamo sitost tokom dana. Stručnjaci smatraju da to, također, igra važnu ulogu u održavanju mišićne mase tokom mršanja. Jedno veliko jaje sadrži oko 70 kalorija i šest grama proteina, što ga čini relativno niskim kalorijskim izvorom tog nutrijenta. To je važno, jer mršanje zahtijeva konzumiranje manje kalorija nego što sagorite kroz dnevne aktivnosti.

Izvor vitamina D

Zajedno s kalcijem, vitamin D igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju. Vaše tijelo apsorbuje vitamin D izlaganjem suncu i konzumiranjem određenih namirnica, ali zadovoljavanje dnevnih potreba za tim vitaminom samo kroz ishranu je teško, smatraju stručnjaci. Jaja su, ipak, jedan od rijetkih prirodnih izvora vitamina D, pa biste njihovim uključivanjem u ishranu mogli spriječiti njegov nedostatak.