Jastozi su zanimljiva stvorenja koja se uglavnom pripremaju u posebnim prilikama. Postoji nekoliko činjenica o jastozima koje možda niste znali, a koje ćete saznati upravo sada.

Dugovječni su

Hladnovodni jastozi mogu živjeti duže od ljudi. Zapravo je potrebno 6-7 godina da jastog naraste dovoljno da bi se prodavao i konzumirao. Generalno, sami mogu živjeti 40-50 godina, a neki naučnici smatraju da mogu živjeti duže od 100 godina.

Mogu težiti preko 20 kg

Oni koji žive dugo mogu narasti i preko jednog metra. Najveći uhvaćeni jastog je težio 20 kg i 200 gr, dužine 1 metar i 20 centimetara.

Nekoliko mjeseci potrebno za novu školjku

Zbog kontinuiranog rasta, jastozi se jednom godišnje moraju izvući iz njihovih teških i tvrdih školjki kako bi formirali njihovu novu, veću verziju. Da bi nova školjka narasla, očvrsnula i stvrdnula potrebno je nekoliko mjeseci.

Mjeseci su potrebni da bi jastog narastao u svojoj novoj ljusci, pa ako otvorite skuhani jastog u novoj školjki, primjetit ćete da je manje mesa u odnosu na jastog sa starijom i tvrđom školjkom.

Razlika između muškog i ženskog jastoga

Ako pogledate ispod repa jastoga pronaći ćete pernate dodatke koji pomažu jastozima da plivaju. Ako je prvi par dodataka (oni najbliži glavi) mekan, onda je to ženski jastog. Ako su teški i košćati, imate muškog jastoga.