Italijani možda nisu poznati po sirevima kao Francuzi, ali Italija proizvodi izvanredne sorte i ima dugu historiju pravljenja ove vrste mliječnog proizvoda. Za razliku od Francuza koji uglavnom poslužuju sir posebno, Italijani ga uglavnom stavljaju u jela. Mnoga od najboljih italijanskih jela, od slatkih do slanih, sadrže sir. Italija zapravo proizvodi više vrsta tradicionalnih sireva od, svima poznatog i famoznog, parmezana i romano sira.

Tvrdi sirevi

Neki od prvih tvrdih sireva u svijetu nastali su u antičkom Rimu, prije više od 2.000 godina. Mnogi manastiri i domovi bili su opremljeni za čuvanje, odnosno sazrijevanje sira. Sirevi su najčešće bili pravljeni od ovčjeg mlijeka i spadaju u široku kategoriju pecorino sira. Pekorino romano je vjerovatno najpoznatiji od svih pekorino sireva, ali ipak ne u mjeri u kojoj je poznat parmezan. Prema italijanskom zakonu, samo parmezan proizveden u posebnim područjima Italije može biti markiran kao Parmigiano Reggiano. Grana Padano je sličan Parmigiano Reggiano, ali iako je recept isti, ukus je izrazito drugačiji. Asiago se, poslije parmezana smatra drugom najpoznatijom vrstom italijanskog sira od kravljeg mlijeka. Gotovo svi italijanski tvrdi sirevi tradicionalno se, naribani, stavljaju u jela od tjestenine, salate ili pečena predjela.

Mocarela

Mocarela je jedan od najpoznatijih sireva na svijetu. Italijani ovaj sir prave od kravljeg ili mlijeka bivola, i dostupan je svjež u slanoj ili neutralnoj salamuri ili djelomično osušen. Djelimično sušena mocarela može se koristiti u receptima za pizze ili lazanje. Mocarela izvezena iz Italije je sorta niske vlažnosti i može se ribati i pohranjivati na duži vremenski period. Ona se proizvodi u mnogim zemljama svijeta, pa Italija više nije jedina koja proizvodi mocarelu.

Polutvrdi sirevi

Mnogi italijanski sirevi dostupni su u obje, tvrdoj i mekanoj varijanti. Dva polutvrda sira, Taleggio i Fontina, datiraju iz 10. i 12. stoljeća. Iako se ove i druge polutvrde vrste italijanskog sira prave i u drugim zemljama, italijanske sorte uglavnom imaju jaču aromu i okus. Taleggio još uvijek sazrijeva u pećinama regije Lombardija u italijanskim Alpama. Bel Paese je italijanski polutvrdi sir koji je blag toliko da se ponekad služi sam kao desert ili zakuska.