Ukoliko uzmete geografsku kartu svijeta s namjerom da pronađete granice država sa najinteresantnijim oblicima, sigurni smo da će prva na listi biti Italija. Država u obliku čizme, smještena na jugu Evrope, poznata po mnogo čemu, predstavlja jednu od glavnih destinacija za turiste iz cijeloga svijeta.

Zaista je mnogo je razloga zbog kojih bi vrijedilo posjetiti ovu zemlju, kolijevku kulture, arhitekture, mode, zemlju Brunelesschija, da Vincija, Pavarottija, ali i svih ljudi koji prepoznaju i cijene ljepotu ove zemlje.

Osim što je prepoznatljiva po svom kulturnom i historijskom naslijeđu, predivnim plažama i romantičnoj Veneciji, Italija je poznata i po svojoj kuhinji i specijalitetima koji se prave i konzumiraju u cijelom svijetu.
Iako ima mnogo sadržaja i detalja o kojima se uvijek može pisati i pričati, mi smo izdvojili samo neke kroz koje ćemo vas barem djelimično upoznati sa kuhinjom, običajima i kulturom ishrane ove atraktivne zemlje.

(Ne)autentičnost italijanske kuhinje

Obzirom da je područje Italije relativno veliko i svaka regija ima različita obilježja, postoji mnogo razlika u kuhinjama i načinu ishrane u određenim regijama. Iako se u 19. stoljeću pokušala ujediniti italijanska kuhinja, nadolazeće kulture Grčke, Njemačke, Turske, Kine i druge kulture koje su našle svoje mjesto u Italiji, doprinijele su raznolikosti italijanske kuhinje i onemogućile spomenuto jedinstvo. Svaka regija je razvijala svoj stil kuhanja, pa je u svakom dijelu Italije meni prilagođen životnom stilu ljudi koji tu borave.Tako se na sjevernom dijelu Italije pri kuhanju najčešće koristi maslac, palenta, različite vrste krema, mascarpone parmigiano i grana padano sirevi, dok na jugu dominiraju jela s krompirom, mozzarelom i maslinovim uljem.

Bez obzira na različitosti italijanske kuhinje, jedno jelo je zajedničko za sve regije, a to je pasta. Gdje god da odete u Italiju, sigurni smo da će se na stolu naći tjestenina, koja je najautentičnije jelo italijanske kuhinje i gotovo uvijek se servira prva od jela u nizu.

Osim tjestenine, sastavni elementi italijanske kuhinje su i različite vrste mesa, voće, povrće, riba, žitarice, te maslinovo ulje koje je skoro pa neizostavan sastojak italijanskih jela.

Popularna italijanska jela

Pizza

Iako se u početku smatrala sirotinjskim jelom nastalim od ostataka hrane nabacane na hljeb, pizza je danas najpopularnije jelo na svijetu, dostupno svima. Postoji mnogo fast food restorana danas koji prave različite vrste pizza širom Italije, ali i ostatka svijeta. Osim pizze, u popularna fast food jela spada i Panini sendvič, te raznovrsna italijanska peciva.

Lazanje

Pesto lazanje s gljivama se svrstavaju u grupu veoma popularnih italijanskih jela. Kada se naprave sa tijestom od svježih jaja, a po površini pospu parmezanom, dobije se prava delicija i ugođaj za nepce.

Italijanska riblja supa

Italijanska riblja supa sa Gremolatom također je postala svjetski hit. U Italiji se priprema na različite načine, zavisno od regije. Jelo je nastalo na obali Jadrana i postoji već dugi niz godina.

Piletina Scarpariello i Marsala

Piletina Scarpariello, odnosno ispečena piletina, zlatno-smeđe boje u umaku od limuna, neodoljivog je okusa i predstavlja jedno od top jela za ljubitelje pilećeg mesa.

Ništa manje ukusna, a ni popularna nije ni piletina Marsala, koju je relativno lahko napraviti. Poslužuje se s krompirom ili rižom obogaćenom začinima, a i privlačnog je izgleda, što ovo jelo čini idealnim za posluživanje u posebnim prilikama.

Špagete i ćufte

Špagete su veoma popularno jelo kod djece, ali i odraslih. Bez obzira na koji način se pripremaju, uvijek su ukusne i dobrodošle na svaki stol.

Ćufte su također veoma ukusne, poslužuju se sa posebnom vrstom paradajz sosa, a mogu se praviti od različitih vrsta mesa, od govedine, piletine, puretine ili neke druge vrste mesa koje volite.

Zuppa Toscana

Ovo je još jedno popularno italijansko jelo, čorba koja se pravi od purećih kobasica, luka i paradajza. Pripada grupi manje zdravih italijanskih jela, ali je omiljeno zbog svog dobrog okusa. Ostavlja prostora i za improvizaciju, pa ga možete prilagoditi vašim željama i ukusu.

Zbližavanje kroz zajedničko uživanje u jelima

Za razliku od mnogih svjetskih nacija koje uglavnom zbog prebrzog tempa života ili nekih drugih razloga ne izdvajaju puno vremena za objedovanje, Italijani maksimalno koriste ovo vrijeme za opuštanje. Za vrijeme obroka, oni doslovno zaborave na svijet oko sebe, na svoje obaveze i bez ikakve žurbe uživaju do kraja u svojim jelima.

Kada se priprema večera za širu porodicu, što je kod Italijana nerijetka pojava, uvijek se pravi više vrsta hrane, mnogo više nego što je to ustvari i potrebno. Uglavnom su to manje, raznovrsne porcije, poslužene na velikim ovalima, kako bi se probalo od svakog jela po nešto.

Običaj je da pri dolasku na večeru svaki gost donese neko interesantno, domaće jelo i na taj način dodatno obogati, ionako raznovrsnu trpezu.

Sa jelom se ne počinje dok svi pozvani gosti ne stignu, a kada se cijela porodica okupi, večera traje po nekoliko sati, jer Italijani vrijeme objedovanja koriste za razgovore, uživanje u piću, druženje i zbližavanje s porodicom.

Svako godišnje doba organizuju različite festivale hrane na kojima su izložena raznovrsna jela. Svaki od ovih festivala ima različitu simboliku, a osim što su dobar izvor hrane, predstavljaju i odličan vid zabave.

Italijani uživaju u kuhinji svoje zemlje i ponosni su na svoja jela, a kako i ne bi, kada je okus i vrijednost njihove hrane prepoznao cijeli svijet, koji svakodnevno uživa u nekom od italijanskih specijaliteta.