Sir je mliječni proizvod različitih životinja, čija tekstura, okus i boja se mogu razlikovati od jedne do druge vrste. Postoje različite vrste bijelog sira, a u nastavku vas upoznajemo sa nekoliko najpoznatijih.

Feta

Feta je meki, vlažni sir sa grubom površinom i svijetlo bijelom bojom. Često se čuva u slanoj vodi, što doprinosi njegovoj vlažnosti i specifičnom slanom okusu. Feta sir često se koristi u grčkim salatama uz zelenu salatu, paradajz, krastavce, maslinovo ulje i svježi bosiljak.

Mozzarella

Mozzarella je polutvrdi sir blagog okusa. Ovaj sir se izvorno pravi od bivoljeg mlijeka, a većina modernih mozzarella sireva je napravljena od obranog ili djelimično obranog kravljeg mlijeka.

Gruyere

Gruyere je tradicionalni sir iz Švicarske napravljen od kravljeg mlijeka. Ova vrsta sira ima orašast, blago sladak okus i odličan je uz šampanjac.

Ricotta

Ricotta je bijeli, vlažni sir, blago slatkog okusa, čiji naziv je izveden iz latinske rječi “recocta”, što znači “dva puta skuhano”. Dobar ricotta sir je čvrst i najčešće se koristi u italijanskoj kuhinji. Dobar je u kombinaciji sa bademima, bijelim lukom, muškatnim oraščićem, špinatom, paradajzom i vanilijom.

Parmezan

Parmezan je tvrd i suh, oštrog okusa i tradicionalno se pravi u Italiji. Napravljen od obranog kravljeg mlijeka, često sazrijeva od dvije do četiri godine. Padano i Reggiano su dvije sorte parmezana nazvane po regijama Italije u kojima su napravljene. Padano je malo slađa vrsta i ima jači okus.