Vjerovatno se vrlo često nađete u situaciji da „umirete“ od gladi kada se vraćate s posla, iz škole ili kina, pa najčešće zbog nedostatka snage i volje za kuhanjem svratite u najbliži fast food da nešto „prezalogajite“. Uđete u restoran, naručite željeno jelo i za par minuta je ispred vas. Ukoliko ste se nekada zapitali kako je sve to krenulo, kada je zapravo počelo doba brze pripreme hrane i ko je dao najviše doprinosa razvoju ovog načina ishrane, saznaćete u nastavku teksta.

Fast food fenomen se razvio u južnoj Kaliforniji u ranim 40-im dvadesetog stoljeća. Mnogi restorani, pa i restoran u vlasništvu braće Richarda i Maurica Mcdonalda radio je na pripremi i prodaji brze hrane. Uprkos dobrom poslovanju i zaradi tokom 11 godina, braća Mcdonald's nisu bili zadovoljni i odlučili su unaprijediti način poslovanja. Cilj im je bio da se hrana pravi još bržim tempom, prodaje po jeftinijim cijenama i da se više radi na principu pogonske proizvodnje, a ne restorana. Tako su Mcdonaldsi umjesto nekoliko kuhara specijaliziranih za pripremu brze hrane, a za kojima je bila velika potražnja odlučili angažovati više neobučenih radnika od kojih je svaki činio po jedan mali korak u procesu pripreme hrane. Također su promijenili i izgled restoranske kuhinje, pa su umjesto raznolike opreme za pripremu različitih vrsta jela imali: ogroman roštilj na kojem je jedna osoba mogla da pravi više burgera istovremeno, dio za preljeve u kojem je više osoba istovremeno stavljalo iste začine u svaki burger, fritezu u kojoj se pripremao francuski pomfrit, aparat za točenje i milkšejk mašinu za deserte i napitke, te pult gdje su gosti poručivali i preuzimali narudžbe.

Iako su se već obogatili na prethodnom restoranu, ovaj novi, “Mcdonald's“, učinio ih je bogatijim, ali i slavnim. Vlasnici restorana iz mnogih krajeva su dolazili s namjerom da kopiraju njihov način pripreme hrane koji su oni nazivali “Sistem brze usluge”. Kopije “Brzog sistema usluge” su se sve više širile po cijeloj Kaliforniji, a danas su prisutne u cijelom svijetu, pa i kod nas, u BiH. Iako nude različite vrste hrane, mnogi lanci fast food restorana, a po uzoru na Mcdonald's imaju iste karakteristike: u gotovo svakom naručuješ svoju hranu i uzimaš na pultu, drive through narudžbe se vrše preko zvučnika ili prozora kroz koji se i uručuje, hrana dolazi posebno upakovana, u vrećici ili na tacni, većina jela se jede obično bez upotrebe noža ili viljuške, hrana je relativno jeftina, svaki od restorana u lancu je po izgledu sličan ili isti kao ostali, kao i meni i hrana.

Upravo zbog Mcdonaldsa, drugih restorana ovakvog tipa, ali i ljudi čiji tempo života ne dozvoljava drugi način ishrane i življenja, fast food će uvijek biti atrakcija.