Dostupan tokom cijele godine, kupus je super namirnica koju, bez obzira da li se odlučite za crvenu ili zelenu vrstu, možete jesti sirovu ili skuhanu i obezbijediti sebe korisnim nutrijentima.

Smatra se da je kupus nastao u Istočnom Mediteranu i Maloj Aziji. Član je porodice kupusnjača, a to se odnosi na brokulu, karfiol i kelj pupčar. Postoje mnoge sorte kupusa, a najviše su zastupljene zelena i crvena.

Lišće crvenog kupusa je glatko i čvrsto ugrađeno u glavu, a kod nekih vrsta zelenih kupusnjača, kao što je kelj, labavije je i tamnije na površini.Crveni kupus je okrugao, zelene sorte mogu biti okrugle ili izdužene.

Kupus je vrlo produktivan usjev. Poznat je po svojoj sposobnosti da napreduje u hladnijim podnebljima, gdje ništa drugo neće rasti. Sastoji se od 90 posto vode, vrlo je nizak u kilodžulima, ali upakovan vlaknima, vitaminom C i beta-karotenom.

Zeleni kupus

Sa glatkim i čvrstim lišćem, ova sorta je slična nogometnoj lopti.

Crveni kupus

Obično je gušći od zelene sorte, blago ljutog je okusa.

Kelj

Velik, loptastaog oblika, kelj također pripada porodici kupusnjača, a odlikuje ga naborano lišće, koje ima veoma dobar okus i vrlo često se koristi kao omotač različitim filovima. Njegova boja varira od zelene do svijetlo plave ili zelene.

Kineski kupus

Ovu vrstu odlikuje izduženi oblik i blijedo zeleno lišće sa bijelim žilama.