Pasta ili tjestenina je tradicionalno italijansko jelo koje se obično pravi od durum brašna ili pšeničnog griza, jaja i vode, a jede se izrezana na rezance, skuhana i u kombinaciji sa sosom. Pasta rezanci mogu biti raznih oblika i veličina, a različiti sastojci tjestenini mogu dati jarke boje i aromu. Može biti sušena ili svježa. Sušena tjestenina ima duži rok trajanja, a svježa bolji okus.

Oblici tjestenine

Postoji hiljade oblika tjestenine. Rezanci mogu biti dugi i tanki, šuplji, ravni i široki, kratki i poput riže, oblikovani kako god da zamislite, a oblik tjestenine bi trebao biti ukombinovan sa odgovarajućim sosom. Nazivi tjestenine se određuju na osnovu njenog izgleda, pa u Italiji postoje “mali jezici”, jer zaobljeni ravni rezanci liče na jezik. Kuskus je tjestenina sa Bliskog Istoka čije su granule tako male da su kao zrna, tijesto se trlja između ruku dok se ne formiraju male lopte. Njoke su tjestenina napravljena s krompirom, a dobile su ime po svom obliku i na italijanskom znači “grudice”.

Okusi i boje

Tjestenina može biti različitih oblika i boja, uključujući špinat zelenu tjesteninu, paradajz crvenu i crna tinta lignje tjesteninu. Okus paste može biti dopunjen i svježim biljem, fino sjeckanim i pomiješanim direktno sa tijestom.

Bezglutenska tjestenina

Za one sa alergijom na gluten dobra je tjestenina sa sastojcima koji ne podrazumijevaju pšenicu. Tjetenina od heljde je popularan bezglutenski izbor.

Zdrava tjestenina

Zbog toga što se sastoji uglavnom od brašna, tjestenina ima visok sadržaj ugljikohidrata i glikemijski indeks. Paste cijelog zrna pšenice izrađene su od integralnog pšeničnog brašna koje sadrži mekinje, endosperm i klice. Tjestenina cijelog zrna pšenice bogatija je vlaknima, sadrži vrijedne vitamine i minerale koje durum ili griz-tjestenina ne sadrži.

Punjena tjestenina

Osim toga što je obogaćena sosom, tjestenina može biti i punjena ukusnim mješavinama prije kuhanja. Punjenje obično sadrži mješavinu sira i bilja, te ostalih klasičnih italijanskih sastojaka. Suprotno popularnom vjerovanju, ravioli nisu jedina vrsta punjene tjestenine, pa postoji i vrsta poznata kao agnolotti.