U nastavku teksta donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica koje vjerovatno niste znali

O krompiru…

Inke su mjerile vrijeme prateći koliko je krompiru potrebno da se skuha.

Čips je najprodavanija grickalica u SAD-u i Kanadi.

U SAD-u, ½ kg čipsa košta dvjesto puta više od ½ kg krompira.

O medu…

Med je jedina jestiva, prirodna namirnica koja se nikada neće pokvariti, pa postoje čak i tvrdnje da su u nožnim prstima starih Egišćana pronađeni jestivi tragovi meda.

O fast food restoranima…

Fast food restorani najčešće koriste žutu, crvenu i narandžastu boju u promocijama, jer se smatra da ove boje podstiču glad.

O jabukama…

Postoji preko hiljadu različitih vrsta jabuka, a smatra se da su one djelotvornije u jutarnjem razbuđivanju od kafe.

O milkšejku…

Veliki čokoladni shake sadrži vrtoglavih 1,680 kalorija i najkaloričniji je od svih fast food delicija, prema acaloriecounter.com. Umjesto tog, pijte zeleni shake.

O limunu…

Limun se u svijetu smatra jednom od najzdravijih namirnica. Znate zbog čega? Jedan limun sadrži vašu dnevnu dozu vitamina C, čisti jetru, jača imunitet i pomaže u gubitku suvišnih kilograma. Stručnjaci preporučuju konzumiranje vode sa svježe izrezanim kriškama limuna svakog jutra.

O proteinima…

Znamo da su puretina i riba bogate proteinima, ali i sir sadrži istu količinu tog nutrijenta po kaloriji. Na svakih 4.7 kalorija dobit ćete 1 gram proteina. Sirevi koji će vam obezbijediti najviše proteina su manje masna mozzarella i kozji sir, tvrdi Healthaliciousness.com.

O sladoledu…

Prema informacijama portala sheknows.com, amerikanci su najveći ljubitelji saldoleda u svijetu,pa svaki čovjek konzumira 13 litara te poslastice godišnje. Većina jede sladoled u periodu između 21 i 23 h.