Zanimljive činjenice o hrani

Slijede neke zanimljive činjenice o hrani koje možda niste znali:

1. Globalna proizvodnja mesa uzrokuje 1/5 globalne emisije stakleničkih gasova.

2. Luk, jabuka i krompir imaju isiti okus. Razlika je samo u mirisu.

3. Ledeni čaj je uveden kao napitak 1904 godine na svjetskom sajmu u St. Louisu.

4. Mrkva ne sadrži masnoće.

5. Vitamin A spriječava “noćno slijepilo”. Jedna mrkva sadrži dovoljno vitamina A za jedan dan.

6. Mliječnu čokoladu je izumio Daniel Peter.

7. 30 g čokolade sadrži 20 mg kofeina.

8. 3/4 ulovljene ribe na svijetu se konzumira kao hrana a ostatak se koristi za proizvodnju ljepila, sapuna i gnjojiva.

9. Da bi napravile 1 kg meda pčele moraju posjetiti 4 miliona cvjetova, prelazeći udaljenost jednaku 4 putovanja oko Zemlje.

10. Botanički gledano, banana je trava a paradajz je voće.

11. Postoji više od 10.000 vrsta paradajza.

12. Otvarač za konzerve izumljen je 48 godina nakon što su izumljene konzerve.

13. U srednjem vijeku šećer je bio luksuz, koštao je devet puta više nego mlijeko.

14. Coca-colu je izumio dr John S Pemberton 1886 god u Atlanti.

15. Prvo dijetalno bezalkoholno piće je proizvedeno 1952 godine.

16. Aluminijske limenke su se počele koristiti 1957 godine.

17. Godišnje Francuska izvozi oko 140 miliona boca šampanjca a zadržava 180 miliona boca za lokalnu upotrebu.

18. Lubenica i zelena salata sadrže 97%, paradajz 95%, mrkva 90% a hljeb 30% vode.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*