Mnoge osobe ne uživaju u vodi, pa će radije piti sok da ugase žeđ. Iako se sok pravi od voća, ipak nije zdrav izbor, jer ne sadrži korisna vlakna koja se nalaze u voću i može sadržavati puno šećera, čak i ako je nezaslađen. Ako osjećate žeđ čak i nakon što popijete sok, to može biti znak da ste i dalje blago dehidrirani, ili da imate visok nivo šećera u krvi.

Dehidracija

Možete biti dehidrirani, a da to i ne znate, pogotovo ako je vrijeme vrlo toplo, puno ste vježbali ili imate groznicu. Simptomi dehidracije uključuju žeđ, suha usta, glavobolju i grčeve u mišićima. Ako osjećate dehidraciju, čaša soka neće biti dovoljna da nadoknadite tijelu tekućinu koju je izgubilo znojenjem.

Visok nivo šećera u krvi

Ako nije problem dehidracija, žeđ nakon konzumiranja soka može biti zbog visokog nivoa šećera u krvi, koja se još naziva hiperglikemija. Nezaslađen sok sadrži otprilike 15 gr ugljikohidrata ili šećera na pola čaše, što je jednako parčetu hljeba. Većina ljudi pije više od 2 čaše, u ukupnom iznosu od preko 60 gr šećera, jednako četiri kriške hljeba. Ovi brojevi su veći u zaslađenim sokovima. Ako imate dijabetes ili ste otporni na inzulin, to bi moglo biti dovoljno da nivo šećera u krvi brzo dostigne vrhunac. Ako se osjećate umornim ili mokrite češće nego obično, uz to što ste žedni, vrlo je vjerojatno da je vaš nivo šećera u krvi iznad 200 mg / dl, tvrdi Mayo Clinic.

Žeđ zbog drugih namirnica

Čak i ako pijete razumnu količinu soka , ne više od pola čaše, vaš nivo šećera u krvi može biti visok i uzrokuje da osjećate žeđ zbog drugih namirnica koje konzumirate sa sokom. Na primjer, ako ste imali sok za doručaka, što uz to uključuje možda žitarice, hljeb, voće, jogurt, palačinke i sirup, vaš ukupni unos ugljikohidrata može biti vrlo visok. Provjerite vaš šećer u krvi, pogotovo ako imate dijabetes, da se utvrdi da li postoji veza između žeđi i šećera u krvi.

Pokušajte vodom ili svježim voćem ugasiti žeđ

Voćni sok nije najzdravija opcija, jer vlakna iz voća bivaju uklonjena, a važni nutrijenti izgubljeni za vrijeme prerade. Umjesto sokom, ugasite žeđsvježim voćem ili vodom, posebno ako imate problema sa kontrolisanjem šećera u krvi. Voda je najbolji način da se hidratizirate bez nepotrebnih kalorija i šećera. Ako vam sama voda baš i nije omiljena alternativa, dodajte joj malo limete.