Zašto je dobro jesti voće

Voće je prirodni dar čovječanstvu, lijek prepun vitamina, minerala, antioksidanasa i mnogih fitonutrijenata (mikronutrijenata biljnog porijekla). Osim što sadrži korisne hranjive tvari, voće ima i dobar okus, a pruža i raznolik izgled trpezi.

U sebi sadrži vrlo malo kalorija i masti, a nutrijenti koji se u njemu nalaze neophodni su za dobro zdravlje. Pruža obilje topivih vlakana, što pomaže u odbrani tijela od holesterola i masti, kao i u olakšavanju problema sa zatvorom.

Sadrži mnoge antioksidanse kao što su polifenolni flavonoidi, vitamin C i antocijani. Ovi spojevi najprije pomažu ljudskom tijelu da se zaštiti od oksidacijskog stresa i različitih oboljenja poput raka, ali i da tijelo jačanjem imuniteta razvije kapacitete za borbu protiv ovih bolesti. Mnoge vrste voća, kada se uporede sa povrćem i žitaricama, imaju vrlo visoku antioksidacijsku vrijednost.

Antocijani su vrsta flavonoida koja se može naći u nekim vrstama plavog voća kao što su grožđe, dud, aronija, borovnice i kupine. Konzumiranjem voća sa plavim pigmentom obezbjeđuju se brojne zdravstvene beneficije. Ovi spojevi imaju moćna antioksidacijska svojstva, uklanjaju slobodne radikale iz tijela, i na taj način pružaju zaštitu od raka, starenja, infekcija, itd. Ovi pigmenti imaju tendenciju da se koncentrišu samo ispod kože.

Voće je korisno za zdravlje zbog njegove obogaćenosti vitaminima, mineralima, mikronutrijentima, antioksidansima, što pomaže tijelu da se odupre ili barem produži prirodne promjene starenja štiteći i pomlađujući ćelije, tkiva i organe. Njihova ukupna korist je višestruka za održavanje cjelokupnog zdravlja čovjeka.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*