Zašto je važno kuhati u vlastitoj kuhinji

Sigurni smo da se nerijetko dešavaju situacije kada imate namjeru da nešto skuhate i od tog odustanete, jer shvatite da je ipak lakše okrenuti nekoliko brojeva, saopštiti narudžbu i gotovo, jelo se za nekoliko minuta „stvori“ na vašem stolu.Zvuči privlačno, ali da li ste iakda razmišljali o tome koliko je to dobro za vas…

Kuhanje kod kuće je jeftinije

Neupitno je da kuhanje kod kuće zahtijeva manje energije i sredstava, tvrdi David Pimentel, profesor n afakultetu za agrikulturu i prirodne nauke Univerziteta Cornell. On objašnjava da je potrebno sedam kilokalorija energije da bi se napravila hrana, ali prerada, pakovanje i transport oduzimaju deset dodatnih. Uzmite u obzir i činjenicu da je prerađena hrana često i smrznuta i ponovo skuhana. Svakom kupovinom smrznute pizze ili večere vi koristite dva puta više resursa da nahranite sebe, nego što je to potrebno osobi koja kuha kod kuće.

Hrana koju vi kuhate je zdravija

Što više hranu prerađujete, ona je manje hranjiva. Sušenje, naprimjer,može uticati na nutritivnu vrijednost jela čak do 80 %. Zamrzavanjem se gubi 30% vitamina C i 10% kalija, a podgrijavanjem već skuhane hrane smanjuje se njen sadržaj vitamina za 45%. Istraživanja su pokazala da je domaća hrana koju pripremate u vašoj kuhinji znatno zdravija od ishrane vani.

…i kusnija…

Osim što je zdravija, hrana koju vi pripremate u vašoj kuhinji sigurno može biti i puno ukusnija. Prednost kuhanja kod kuće je i u tome što sami možete diktirati količinu i raznovrsnost začina i drugih sastojaka. Osim toga, sigurni ste da su svi sastojci valjanog roka trajanja, bez potencijalne opasnosti od nastajanja različitih vrsta problema uzrokovanih pokvarenom hranom.

Sada su vam u svako doba na internetu dostupni različiti recepti, za svačiji budžet i sa postepenim objašnjenjima kako da pripremite određena jela, pa ako već do sada niste praktikovali kuhanje, sada je pravo vrijeme da počnete.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*