Različiti slatkiši i generalno namirnice koje sadrže šećer mogu uzrokovati zdravstvene probleme kao što su dijabetes, pretilost i bolesti srca. Ako stalno zadovoljavate vašu potrebu za slatkišima tako što ih jedete svaki put kada vam se javi želja za tim, izazvat ćete ubrzani rast šećera u krvi, a zatim i pad. Na taj način se još više povećava želja za slađim namirnicama i ciklus se nastavlja. Ipak, ovaj ciklus može biti prekinut ako jedete zdrave namirnice koje u sebi sadrže određene količine šećera, dovoljne da zadovolje vašu potrebu za slatkišima.

Jabuka

S obzirom na to da je voće prirodno slatko, vrlo je efektivno u borbi protiv želje za slatkišima. Jedan od najefektivnijih voćnih plodova je jabuka, jer je slatka, a istovremeno bogata i vlaknima koja čine da se osjećate sitim i zadovoljite želju za slatkim. Prednost jabuka je i ta što ih možete nositi i jesti bilo gdje, bez da ih morate oguliti. One zahtijevaju i duže žvakanje, pa dok ih jedete zaboravite na glad, a smanjuje se i potreba za šećerom.

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac je još jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći. Od običnog kukuruza se razlikuje zbog njegovog slatkastog okusa. Osim toga, bogat je antioksidansima, vitaminima, mineralima, i dijetalnim vlakanima.

Slatki krompir

Druga vrsta povrća koja ima sladak okus je slatki krompir. Ne samo da će zadovoljiti vašu želju za šećerom, već će opskrbiti vaše tijelo vitaminima C, D, vitaminom B6 i željezom. Nutrijenti u slatkom krompiru mogu pomoći u sprječavanju srčanih bolesti, raka i drugih degenerativnih oboljenja.

Cimet

Cimet, zbog njegovih karakteristika, također može pomoći u borbi protiv želje za šećerom. Glavni aktivni sastojak cimeta je hydroxikalcon koji povećava djelovanje inzulina i zadovoljava potrebu za šećerom.