Život u svijetu sa toksinima na svakom koraku uveliko otežava funkciju jetre. Svakodnevni dodir s toksinima u hrani, zraku i vodi, polahko, ali sigurno stvara teret ovom organu, što ugrožava našu sposobnost detoksikacije iz dana u dan. Da biste spriječili ove posljedice i unaprijedili funkciju jetre, obratite pažnju na nekoliko stvari iz nastavka teksta.

Promijenite prehrambene navike

Da biste sigurno počeli detoksikaciju jetre, najprije se fokusirajte na vaše prehrambene navike.
Potrebno je da odmorite vaš probavni trakt jedući manja i lakša jela, koja su nutritivno gusta i lako apsorbirajuća. Neke dobre opcije koje se uklapaju u ovo su napitci s manje šećera, salate, supe i fermentirana hrana kao što su kiseli kupus i kefir. Jedite što je moguće svježiju hranu i sa manje šećera kako biste odmorili jetru i osigurali joj potrebne enzime da pravilno radi svoj posao detoksikacije.

Izbjegavajte navike koje ugrožavaju jetru

Potrebno je da eliminišete ili izbjegavate hranu i navike koje će usporiti ili ugroziti funkciju jetre. To uključuje konzumiranje masti iz životinjskog mesa, maslaca i biljnih ulja. Rafinirani proizvodi od brašna, šećer, alkohol i kofein će oslabiti jetru, prvenstveno zbog probavnog stresa.

Također, potrudite se da se izbjegavate hemikalije u hrani, pijte čistu vodu i konzumirajte organske proizvode.

Trebate imati na umu da i lijekovi mogu biti štetni za jetru i njenu funkciju. Nedostatak sna i negativne misli također doprinose padu njene funkcije.

Poboljšajte probavu

Gastrointestinalni trakt je prva linija odbrane od toksina koji uđu u tijelo. Ako je on ugrožen, omogućava uzročnicima oboljenja da zažive, često do te mjere da probijaju membrane probavnog trakta i ulaze u krvotok.

Kada crijeva postanu toksična, i ostatku tijela će uskoro uslijediti isto. Ako crijeva nastave puštati toksine, jetra će snositi najveći dio tereta eliminacije tih toksina filtriranjem i pružanjem ovim supstancama bezopasno izlučivanje iz organizma putem urina i stolice. To je razlog zašto je važna dobra probava.