4 namirnice koje će vam poboljšati koncentraciju

Ako mislite da problemi s pamćenjem počinju tek nakon 65. godine, varate se, jer je posljednje istraživanje britanskog medicinskog žurnala pokazalo da kognitivne sposobnosti čovjeka počinju da slabe već u 40-im godinama. Probleme s pamćenjem i koncentracijom možete ublažiti ukoliko se adekvatno hranite, pa počnite sa nekom od namirnica iz nastavka teksta.

Zeleno lisnato povrće

Studija rađena 2006. godine pokazala je da osobe koje su jele 2 ili više porcija povrća dnevno, posebno zelenog lisnatog, imaju jednako dobru koncentraciju kao i osobe koje su 5 godina mlađe od njih. Jedite veću porciju zelene salate za ručak i skuhani špinat za večeru.

Integralne žitarice

Istraživanja su također pokazala da doručak sadržan od integralnih žitarica više doprinosi održivosti koncentracije od doručka sa ugljikohidratima ili neobjedovanje ujutru. Pokušajte sa kombinacijom integralnih žitarica i mlijeka ili jaja sa integralnim hljebom.

Kafa

Vjerovatno niste iznenađeni što se kafa našla na ovoj listi, ali da li ste znali da ovaj napitak nema isti utjecaj na muškarce i žene? Prema istraživanjima Univerziteta u Španiji, muškarci se osjećaju bržim i vedrijim od žena nakon što popiju kofeinsko piće. Tokom istraživanja, muškarci su se osjećali manje pospano samo 10 minuta nakon konzumiranja kafe, te više skoncentrisani već pola sata kasnije. Kofein naravno ima utjecaja i na žene, ali prema ovoj studiji, manje u odnosu na suprotan spol.

Žvakaća guma

Žvakaća guma se baš i ne ubraja u hranu, ali istraživanja iz 2011. godine pokazuju da su osobe koje su žvakale žvakaću gumu tokom stresnog dana na poslu znatno upješnije u izvršenju svojih zadataka od onih koje to nisu radile.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*