Zbog više različitih uloga i poslova koje svakodnevno obavljaju, žene bi trebale znati koje namirnice će im obezbijediti potrebnu energiju. Ove namirnice bi trebale biti visokokalorične, bogate vitaminima i mineralima koji će poboljšati njihovo zdravlje i pomoći im da se lakše suoče sa svakodnevnim obavezama na poslu ili kod kuće. Dobro isplanirana ishrana kod žena bi također trebala biti bogata vitalnim nutrijentima kao što su željezo i kalcij koji imaju veoma važne funkcije u tijelu čovjeka, pa vam u nastavku nudimo 5 namirnica obogaćenih nekim od spomenutih nutrijenata.

Orašaste grickalice

Ne samo da su odlična večernja grickalica, već su bogate i zdravim mononezasićenim masnim kiselinama koje smanjuju nivo lošeg holesterola kod žena. Sadržaj proteina je također visok, što je veoma važno u obnavljanju i rastu tjelesnih ćelija.Jedna šaka miješanih orašastih grickalica kao što su bademi, pistaciji i orasi pružaju dosta energije i duže zadržavaju osjećaj sitosti.

Krompir

Iako postoje vjerovanja da krompir baš i nije zdrav, ova vrsta povrća zapravo sadrži ugljikohidrate koji stabilizuju šećer, te obezbjeđuju ženama više energije. Najzdraviji način pripreme krompira za jelo je kuhanje na pari, čime se zadržavaju svi nutrijenti, a ukoliko se jedu zajedno sa ljuskom, obezbijedit će se vlakna.

Mlijeko

Čaša mlijeka je najbolji način za ženu da u svoj organizam unese kalcij. Također pruža energiju u obliku šećera laktoze koji se nalazi u mlijeku. 100 ml mlijeka obezbjeđuje oko 60 kilokalorija i čak 3 grama proteina. Kalcij pomaže u održavanju gustoće kostiju, što sprječava slabljenje i osteoporozu, a dnevno se preporučuju dvije čaše nemasnog mlijeka.

Voće

Voće je bogato prirodnim šećerom fruktozom i najbolje je da se konzumira zajedno sa korom, kada god je to moguće. Konzumiranje voća između obroka je odličan način da se ublaži glad i smanji želja za nezdravom hranom. Lubenica je primjer voća koje je bogato željezom, a svakodnevnim unosom voća u organizam, žene će doprinijeti jačanju imunog sistema, ali i cjelokupnom zdravlju.

Cjelovite žitarice

Studija rađena na Harvardu pokazala je da su žene koje su jele dvije ili više porcija cjelovitih žitarica dnevno imale 30 % manji rizik od srčanih oboljenja od onih koje to nisu radile. Fitoestrogen, vlakna i minerali kao što su mangan, silicij, magnezij i bakar koji se nalaze u cjelovitim žitaricama, odgovorni su za ovo. Obzirom da su žitarice glavni izvor energije za žene, nikako se ne bi smjele izostaviti u ishrani.