Dobar noćni san vam može popraviti raspoloženje, obezbijediti potrebnu energiju i učiniti vas produktivnijim, ali da biste sebi osigurali kvalitetan san i produktivan radni dan, morate se odreći nekih loših navika i prilagoditi novim.

Ograničite unos kofeina

Jutarnja kafa je dobar način da se pripremite za novi radni dan, ali ako kasno uvečer pijete pića sa kofeinom, možete utjecati negativno na san. Kofein vas održava budnim kada trebate da spavate, jer uzrokuje porast kateholamina, hormona koji povećavaju energiju, otkucaje srca i pripremaju vaše tijelo da odgovori svakom izazovu. Ako želite da imate normalan san, nemojte piti kafu šest sati prije spavanja.

Izbjegavajte alkohol

Alkohol ometa san, negativno utiče na moždane aktivnosti i cijeli ciklus spavanja. U prvoj polovini noći, osoba pod utjecajem alkohola spava kao da je u komi i u snu ne može da se oporavi i regeneriše. U jutarnjim satima san je nemiran, zbog čega se dešava da se osoba prerano probudi i više ne može da zaspi. U takvoj situaciji mozak nije u stanju da sakupi novu energiju, pa se čovjek ujutru osjeća nesposobnim za sve radne obaveze.

Uklonite sve električne uređaje iz spavaće sobe

Pokušajte ukloniti sve električne uređaje (telefon, televizor, kompjuter) iz vaše spavaće sobe i uvidjet ćete poboljšanje sna. Neka vaša spavaća soba bude samo mjesto za spavanje, gdje ćete opustiti vaše tijelo i mozak.

Idite ranije u krevet

Potrudite da idete u krevet u 22 h svaku večer. Istraživanja su pokazala da su zdrava ishrana i spavanje od 22 h navečer do 6 h ujutru najbolji načini za fizički i psihički oporavak čovjeka. Pola sata prije spavanja uradite nekoliko umirujućih aktivnosti: popijte jednu šolju biljnog čaja, istegnite se ili meditirajte i pročitajte kratku priču, nikako vijesti. Sve navedeno će vam pomoći da brže zaspite.

Vježbajte

Vježbe neće učiniti da se samo fizički dobro osjećate, već će vam pomoći i da brže zaspite. Izdvojite pola sata svakog jutra za vježbu i osigurajte sebi kvalitetan san na kraju dana.