5 najzdravijih namirnica koje biste trebali uvrstiti u vašu ishranu

Zdrave namirnice nude veliku količinu vitamina i minerala, ne sadrže visok nivo masnoće i kalorija, pa igraju veliku ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja čovjeka. Sintetička i prerađena hrana ne pripada ovoj grupi, a gotovo svako može sebi priuštiti neku od pet najzdravijih namirnica koje spominjemo u nastavku teksta.

Avokado

Avokado održava zdravlje srca, a oleinska kiselina u ovom voću pomaže tijelu da smanji nivo štetnog holesterola, što smanjuje šanse za stvaranje plakova u vašim arterijama i krvnim žilama. Avokado sadrži normalan nivo kalija i manju količinu natrija, što ovo voće čini savršenom namirnicom za niži krvni tlak i zdravlje krvnih žila. Konzumiranjem salata sa dodatkom avokada vaše tijelo će apsorbirati mnoge vitamine i minerale, uključujući vitamine K, C i B6, te folnu kiselinu i bakar.

Jabuke

Jabuke su glavni borci protiv dijabetesa, a osim za stabilizaciju i kontrolu šećera u krvi, ovo voće možete konzumirati i za stimulaciju gušterače da luči inzulin koji pomaže efektivnijem korištenju pohranjenog šećera. Još jedna prednost je da enzimi u jabukama sprječavaju loše enzime da pretvore složene ugljikohidrate u jednostavne šećere. Polifenoli, drugi sastojak u jabukama, pomažu stimulaciju beta-stanica u gušterači da luče inzulin. Ukusnije od lijekova, ovo voće ima mnoga ljekovita svojstva, što podrazumijeva i sprječavanje razvoja raka pluća.

Bademi

Bademi pomažu u smanjenju niske gustoće lipoproteina ili lošeg holesterola u krvi. Veliku korist obezbjeđuju i mononezasićene masti, kao i vitamin E koji se nalazi u bademima. Konzumiranjem badema smanjit ćete šanse od srčanih bolesti za 30 posto ili više. Magnezij u bademima obezbjeđuje srce prirodnim blokatorima kalcijevih kanala. Blokatori kalcijevih kanala pomažu smanjenje krvnog pritiska i normalan rad srca. Još jedna prednost konzumiranja badema je pad slobodnih radikala u krvi, što uzrokuje povišen šećer u krvi i plak u arterijama.

Smeđa riža

Razlika između smeđe i bijele riže je ukoličini B vitamina. Jedući smeđu rižu, umanjit ćete slobodne radikale u krvi, ali i obezbijediti mangan, koji pomaže u proizvodnji masnih kiselina. Ove masne kiseline pomažu u stabilizaciji nervnog sistema. Vaš imunološki sistem ćeizvući koristi iz selena koji se također nalazi u smeđoj riži, a zbog svpg antioksidacijskog djelovanja štiti tijelo od bolesti i virusa.

Losos

Losos vam pruža velike količine omega-3- masnih kiselina koje su neophodne za zdravlje vašeg srca. Jedući losos dva puta sedmično, nivo triglicerida koji su dio holesterola u tijelu, drastično će se smanjiti. Losos pomaže u održavanju boljeg ritma srca, snižava krvni pritisak i smanjuje šanse za stvaranje krvnog ugruška u arterijama. Djelotvornost je veća ukoliko ovu vrstu ribe konzumirate dva puta sedmično.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*