Osim mnogobrojnih liječničkih preporuka i lijekova koji se svakodnevno nude, postoje i namirnice kao alternativna sredstva koja će vam pomoći da ublažite prehladu i gripu.

Pileća supa

Često je nazivaju prirodnim pencilinom zbog njenih ljekovitih moći. Topla pileća supa pomaže u čišćenju dišnih puteva, a pružit će vam i dodatnu energiju. Dodajte više povrća, uključujući bijeli i crveni luk kako bi ljekovitost bila znatno veća.

Bijeli luk

Ova povrtna biljka sadrži mirisni sastojak aliin koji djeluje kao dekongestant. Također se vjeruje da djeluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale, molekule koje oštećuju stanice, pa dodajte bijeli luk u vaš dnveni meni.

Tekućina

Umjesto kafe i zaslađenih pića pijte veću količinu vode i čiste voćne sokove. Topla pića djeluju bolje na pojedine osobe, pa uzmite u obzir toplu limunadu, čaj od kamilice ili mente.

Citrusno voće

Konzumirajte citrusno voće kako biste povećali unos vitamina C, što možete učiniti i konzumiranjem soka od narandže za doručak, grejpa za užinu i mandarine za ručak, kao dodatak nekoj salati. Opskrba većom količinom vitamina C posebno je važna za pušače, jer pušenje povećava rizik od prehlade, pa ovaj vitamin djeluje zaštitnički.

Đumbir

Korijen svježeg đumbira pomaže u liječenju kašlja i groznice koji često prate prehladu i gripu. Pokušajte napraviti čaj od đumbira tako što ćete proključalom vodom preliti 2 kašike svježeg ribanog đumbira i ostaviti da odstoji 5-10 minuta.