Kalcij gradi zdrave kosti i zube, te osigurava da vaši mišići, ćelije i nervi funkcionišu ispravno. Odraslim osobama je potrebno oko 1.000 miligrama dnevno, što je malo više od tri čaše mlijeka, ali šta ako ste vegan, netolerantni na laktozu ili jednostavno ne volite okus mliječnih proizvoda? Evo malo poznata činjenica: postoji mnogo nemliječnih proizvoda s kalcijem, pa vas u nastavku upoznajemo sa nekim od njih.

Raštika

Kalcij: 268 miligrama u jednoj šolji

Plus: bogata je vitaminom A, supstancom koja pomaže da održite vid oštrim. Iako se tradicionalno kuha s maslacem i masnim mesom, možete ju skuhati i sa maslinovim uljem i bijelim lukom.

Brokula

Kalcij: 86 miligrama u 2 šolje sirove brokule

Vjerovali ili ne, osim kalcija, ovo povrće sadrži gotovo dvostruko više vitamina C od narandže. Istraživanja, također, pokazuju da prehrana bogata povrćem poput brokule može biti povezana sa smanjenim rizikom od nekih vrsta raka, uključujući i rak debelog crijeva, te mokraćnog mjehura.

Kelj

Kalcij: 101 miligram u 1 šolji sirovog kelja

Ova supernamirnica ima sve: samo 30 kalorija po obroku, obezbjeđuje dnevne potrebe za vitaminom C, te dvostruki preporučeni dnevni unos vitamina A. Također, pruža jaku dozu vitamina K, nutrijenta koji pomaže grušanje krvi.

Smokve

Kalcij: 121 miligram u pola šolje suhih smokvi

Osim kalcijem, smokve su bogate vlaknima i kalijem, te magnezijem, nutrijentom kojeg tijelo koristi u više od 300 biomehaničkih reakcija, kao što su održavanje funkcije mišića i jačanje kostiju.

Narandže

Kalcij: 74 miligrama u jednoj velikoj narandži

Znate da su narandže vrlo bogate vitaminom C koji jača imuni sistem, ali su one, također, niskokalorične i pune antioksidanasa.