Iako se svakodnevno pojavljuju upozorenja o štetnom djelovanju gaziranih pića na zdravlje, mnogi se ne osvrću na to, ne želeći ukinuti svoje stare navike. Obzirom da ovakvih upozorenja nikada ne može biti dovoljno, i mi vam u nastavku nudimo nekoliko razloga zbog kojih biste se trebali odreći ove vrste pića.

Puna su hemikalija

Ako pijete dijetalna gazirana pića i mislite da ne ugrožavate vaše zdravlje, varate se. Dijetalni gazirani napitci sadrže zaslađivače koje pojedina istraživanja povezuju sa kancerogenim oboljenjima, pa su i mnoge kompanije pri proizvodnji pića odstranile određene supstance zbog bojazni od ove vrste oboljenja.

Sadrže šećer

Provjerite naljepnicu na ambalaži i vidjet ćete da su ova pića prepuna kalorija, od kojih većina dolazi iz šećera. Ako već želite da koristite sve te kalorije, zašto se ne odreknete ovih i uzmete neke druge napitke sa većom nutricionističkom vrijednošću? Predlažemo da se opredijelite za prirodne voćne sokove. Naravno da ćete i na ovaj način unijeti malo šećera u vaš organizam, ali ćete se istovremeno opskrbiti antioksidansima i drugim važnim nutrijentima.

Nepovoljno djeluju na kosti

Neka istraživanja su pokazala da postoje dva razloga zbog kojih gazirana pića uzrokuju oslabljele kosti. Prvi su hemikalije u gaziranim pićima koje uzrokuju izlučivanje kalcija iz tijela, a drugi je što ćete konzumacijom ove vrste pića smanjiti konzumaciju tečnosti bogate kalcijem, kao što je mlijeko. Dovoljno razloga da odustanete od ove vrste pića.

Kofein

Za većinu je kofein potreba, magična hemikalija koja nas pokreće i održava budnim, ali nekim osobama može uzrokovati mnoge probleme, uključujući nesanicu, anksioznost, trbušne probleme, nepravilne otkucaje srca i probleme s disanjem. Ukoliko ne možete da se odreknete gaziranih pića, barem se opredijelite za ona koja u sebi ne sadrže kofein.

Karijes

Gazirana pića, zbog visokog sadržaja šećera i kiselina, mogu uzrokovati i karijes. Prirodna bakterija u ustima hrani se šećerom iz sode, zatim izlučuje kiseline koje oslabljuju zubnu caklinu, što vodi do stvaranja karijesa. Većina stomatologa smatra kako je soda jedan od najvećih uzročnika karijesa, posebno kod djece.