Postoji veliki broj proizvoda na čijim se
pakovanjima nalaze naljepnice koje nas dovode u zabludu ukazujući na zdravstvene prednosti tog proizvoda, a ustvari su ništa drugo do obično smeće koje samo može ugroziti naše zdravlje. Provjerite da li vi konzumirate neke od loših namirnica koje se promovišu kao zdrave.

Dijetalni gazirani sokovi

Svi gazirani sokovi sadrže hemikalije i kiseline koje su loše za organizam, a ujedno proširuju i struk. Uzrokuju gasove i nadutost, pa se nikako ne preporučuju kao zdravi proizvodi.

Smrznuta jela

Smrznuti proizvodi su dobar i brz način da se pripremi ručak, ali nikako pogodan za zdravlje. Iako naljepnice na ovim proizvodima naglašavaju da jedete zdrav i niskokaloričan proizvod, istina je daleko od toga. Ove, naizgled zdrave namirnice, pune su natrija i kiselina, a sama činjenica da su prerađene govori kako je ova vrsta jela daleko od svježeg i zdravog.

Voćni napitci za podizanje energije

Mnoge osobe kao zamjenu za dnevni obrok konzumiraju napitke za podizanje energije, misleći da na taj način unose veću količinu voća i vitamina u organizam. Da budemo iskreni, mnoga pića ovakve vrste koja se poslužuju u ugostiteljskim objektima puna su šećera i kalorija, a mnogi koriste i neke dodatke za poboljšanje okusa ovog napitka.

Taco salata

Taco salata često se smatra kao jedno od zdravijih jela meksičkog fast fooda, ali i ovo jelo je puno natrija i masti. Salsa i guacamole su najčešće prerađene, a preljev koji se koristi sadrži veliku količinu natrija. Sljedeći put kada se nađete u meksičkom fast foodu, opredijelite se za pileći tacos sa zelenom salatom umjesto ovog jela.

Sušeno voće

Sušeno voće je još jedna od zamaskiranih loših namirnica. Dehidratacijom voća izvlači se maksimalna količina nutrijenata koji se nalaze u ovim namirnicama i nakon dehidratacije, količina kalorija u osušenom voću je skoro pa duplo veća od količine koja se nalazi u svježem. Pokušajte što više jesti svježe voće, a ako već jedete sušeno, postavite sebi granicu ili ćete se prebukirati kalorijama.

Proteinske čokoladice

Još jedna zamjena za dnevni obrok osobama koje žele da smršaju. Nažalost, većina proteinskih čokoladica svrstava se u grupu loših namirnica. Većina proizvođača ovih čokoladica ne otkriva da one sadrže ogromnu količinu šećera i masti.