Negativan utjecaj šećera na ljudsko tijelo široko je poznat. Nažalost, toliko je dobrog okusa da mnoge osobe ne uspijevaju reći “ne” kada se ovaj slatki sastojak nađe ispred njih.

Unos šećera možete smanjiti, a da se u potpunosti ne odreknete omiljene čokolade ili keksa, jer se krije i u iznenađujuće velikom broju drugih namirnica, od preljeva za salatu do umaka za tjesteninu, pa šećer možete kontrolisati ukoliko budete pažljivo pratili konzumaciju svih namirnica. U nastavku vam nudimo nekoliko načina da smanjite unos šećera u organizam, a da se pri tom ne morate potpuno odreći najdražih poslastica.

Čitajte naljepnice na proizvodima

Šećer se često krije pod pseudonimima kao što su laktoza, fruktoza, glukoza, dekstroza i maltodekstrin. Mnoga ukusna jela kao što su umaci, hljeb ili preljevi za salatu sadrže šećer, pa kada kupujete namirnice obratite pažnju na sadržaj etikete i saznajte gdje se krije ovaj slatki sastojak.

Izbjegavajte prerađenu hranu

Pri preradi, namirnice izgube svoj prirodni okus, pa proizvođači dodaju masti, natrij i šećer da bi to nadoknadili. Napravite vlastiti umak, hljeb ili preljev za salatu da biste izbjegli dodatni šećer iz prerađene hrane.

Promijenite navike pri zaslađivanju toplih napitaka

Da li uvijek kada pijete kafu ili čaj dodajete tri kašikice šećera i malo mlijeka, jer ste navikli oduvijek to da radite? Možda je vrijeme da prestanete i naviknete vaše nepce na manje slatke tople napitke. Pokušajte tri sedmice da pijete kafu ili čaj bez šećera, pa kasnije vjerovatno nećete ni osjećati potrebu za zaslađenim napitcima.

Saznajte koje su vam slabosti i držite ih dalje od vaše kuhinje

Konzumiranje samog šećera često ne zadovolji potrebu za slatkišima, štaviše, nakon toga, organizam traži još slatkih grickalica. Ako volite da pijete veću količinu slatkog soka od narandže ili jedete više čokoladnog sladoleda, ograničite količinu ovih namirnica u vašem domaćinstvu. Kada kupujete sok, kupite jednu bočicu i pomalo pijte, uživajući u svakom gutljaju, a kada ste vani i jede vam se sladoled, dovoljna je jedna kugla kako bi se zadovoljile vaše potrebe za ovom poslasticom. Nagomilanom kupovinom nećete sebi učiniti nikakvu uslugu.

Jedite voće

Čuvajte različite vrste voća na vašem kuhinjskom pultu, kako bi vam bile pri ruci kada vam se pojavi želja za slatkišima. Napravite voćnu salatu kao zamjenu za slatki, kalorični desert.

Zdjelu sa slatkišima stavite na najvišu policu u kuhinji

Nemojte stavljati slatke grickalice na dohvat ruke, a posebno ne na radni stol, jer ćete u tom slučaju nekontrolisano jesti i povećati unos šećera u organizam. Zdjelu sa slatkišima stavite na najvišu policu u kuhinji i sigurni smo da će rezultati biti pozitivni.