Svi znamo da su neke namirnice zdravije od drugih, ali da li ste znali da neke treba potpuno izbjegavati? Da, istina je, postoji veliki broj namirnica koje bi se trebale ignorisati, a mi vam u nastavku nudimo listu namirnica koje tinejdžeri ne bi trebali konzumirati.

Gazirana pića

Iako su najčešće dobrog okusa, gazirana pića, čak i dijetalna, nikako se ne preporučuju tinejdžerima. Jedna boca ovog pića sadrži oko 250 kalorija. Dijetalne vrste sadrže hemikalije koje mogu uzrokovati rak, a većina tamnih gaziranih pića sadrži kofein, zbog čega se gazirana pića i nalaze na ovoj listi.

Čips

Prepun masti i natrija, kao i desecima čudnih konzervanasa, čips je druga vrsta namirnice koju bi tinejdžeri trebali izbjegavati. Obzirom da se najčešće prži, čips od krompira može uzrokovati i pojavu akni, na šta su tinejdžeri posebno osjetljivi.

Hrana iz konzerve

Ovakva vrsta hrane je puna natrija, masti i drugih hemikalija, nepovoljnih za zdravlje, pa se ni ovo nikako ne preporučuje kao sastavni dio ishrane tinejdžera.

Fast food

Da li ste znali da jedan fast food obrok (pljeskavica, pomfrit, piće), može sadržavati onoliko kalorija koliko biste unijeli u svoj organizam kroz cjelodnevne normalne obroke? Da ne spominjemo visok sadržaj masti, hemijski prerađene sastojke i veliku mogućnost za uzrokovanje oboljenja kao što je e coli. Izbjegavajte fast food, ili ako već ne možete, pokušajte jesti nešto barem malo zdravije, kao što je salata sa preljevom ili sendvič sa piletinom bez majoneze.

Bijeli hljeb

Mnogi će se iznenaditi kada vide bijeli hljeb na ovoj listi i pomisliti:”To je samo hljeb”. Bijeli hljeb je napravljen od brašna koje je doslovno izbijeljeno. Ovaj metod iscrpi gotovo sve hranjive tvari, pa se pakira s konzervansima koji će spriječiti kvarljivost. Opredijelite se ipak za prirodni pšenični hljeb koji je dosta ukusniji, bogat vlaknima i nije izblijeđen.

Smrznuta hrana

Baš kao i hrana iz konzervi, većina smrznutih namirnica puna je nekih štetnih hemikalija, masti i natrija. Neke od ovih namirnica i nisu toliko teške, pa pogledajte naljepnicu sa sastojcima na proizvodu.