Svakodnevno se preporučuje gomila namirnica koje biste trebali konzumirati zbog njihovih različitih vrijednosti, pogodnih za vaše zdravlje, ali da li znate koje su od tih namirnica najviše hranjive? Odgovore saznajte u nastavku teksta.

Kelj

Kelj je veoma hranjiva namirnica, bogata vitaminima, mineralima, aminokiselinama, ali ima i antioksidacijske karakteristike koje doprinose smanjenju upala i sprječavanju kancerogenih oboljenja. Osim što posjeduje spomenute prednosti, kelj je i veoma ukusan, ali i jednostavan za pripremu različitih vrsta jela.

Sjeme konoplje

Što dobivate kada kombinujete proteine, vlakna, esencijalne masne kiseline, antioksidanse, aminokiseline, vitamine i minerale? Konoplje, naravno. Sjeme ove biljke, lahko je probavljivo, jednostavno za korištenje, ali i vrlo ukusno.

Čokolada

Da, dobro ste pročitali, čokolada, odnosno zrna kakaa su toliko bogata nutrijentima da naučnici još uvijek nisu uspjeli identificirati beneficije u malom zrnu kakaa. Nemojte odmah zgrabiti Snickers, jer ove navedene pozitivne karakteristike sadrže samo sirova zrna kakaa ili veoma tamna čokolada. Minerali, vitamini i tone antioksidanata koji se nalaze u čokoladi, odlični su za srce i kožu, a oslobađaju i hemikalije u mozgu, čto čini da se osjećate kao da ste zaljubljeni.

Brokula

Ukoliko želite zdrav probavni sistem i smanjene rizike od raka, morate jesti brokulu. Može se pripremati na različite načine, pa je možete jesti samu, kao dodatak supama ili prženu, kao prilog nekom jelu od mesa.

Špinat

Svjež ili smrznut, špinat je bogat antioksidansima, proteinima i vlaknima. Daje odličan okus jelima, a i privlačan je zbog svoje zelene boje.

Chia sjemenke

Ratnici Asteci su možda izumrli, ali njihova ostavština, kao što su Chia sjemenke, još uvijek živi. Bogate su omega mastima, proteinima i vlaknima, pa se s razlogom uvrstavaju u grupu najhranjivijih namirnica.

Bobičasto voće

Za razliku od drugog voća, bobičasto voće je manje slatko i puno vitalnih vitamina, minerala i antioksidanata, koji štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Divlje bobičasto voće, a posebno kupine, uvijek su najbolji izbor.