Prije nego posegnete za nekim jelom par minuta prije spavanja, pogledajte prvo listu namirnica koje nikako ne biste trebali konzumirati pred odlazak u krevet.

Masna hrana

Bez obzira da li ih jedete kao sastavni dio večere ili kao neku vrstu grickalice, namirnice sa visokim nivoom masnoće definitivno su najgora vrsta hrane koju možete jesti navečer. Pomfrit, pizza i masni sirevi spadaju u ovu skupinu. Pokušajte se navečer udaljiti od hrane koja u sebi sadrži ulje i sireve, jer će se samo zalijepiti i zadržati u vašem probavnom sistemu dok vi spavate.

Slatke pahuljice

Slatke pahuljice su većini jedna od najdražih večernjih grickalica. Pahuljice se uvijek preporučuju kao zdrav obrok ujutru nakon čega ste cijeli dan fizički aktivni, ali navečer ni ne pomišljajte da jedete slatke žitarice i nakon toga da odete na spavanje.

Začinjene grickalice

Ne samo da nisu pogodne za želudac u kasnim satima, već mogu utjecati i na loš san. Osim što će zbog navale endorfina stvoriti probleme pri spavanju, začinjene grickalice će vam stvoriti i fizičku nelagodu.

Kofein

Već je svima poznato da se kafa ne bi trebala piti kasno uvečer, osim ako želite da ostanete budni cijelu noć, pa oni koji žele da imaju ugodan i miran san, neće ni piti kafu. Ipak, nije kafa jedina namirnica koja u sebi sadrži kofein. Iako je generalno pogodna za zdravlje, tamnu čokoladu biste navečer ipak trebali izbjegavati, jer u sebi sadrži više nego dovoljno kofeina koji će vas spriječiti da zaspite.

Crveno meso

Ako imate naviku da jedete kasno, pokušajte izbjeći crveno meso. Ovo je još jedna vrsta namirnice kojoj treba dugo vremena za probavu zbog količine proteina i masti koji se nalaze u gotovo svakoj vrsti crvenog mesa.

Mahunarke

Grah i druge mahunarke su pogodne za zdravlje, posebno zbog količine vlakana koje sadrže u sebi, ali baš zbog ovih vlakana mahunarke se smatraju nepoželjnom vrstom večernje namirnice. Otežavaju probavu, što odmah dovodi do bolova u stomaku koji vas mogu držati budnim cijelu noć.

Sladoled

Još jedno slatko zadovoljstvo kojeg se morate odreći u kasnim noćnim satima. Čokoladni sladoled, pun šećera i kofeina, nikako nije dobar izbor pred spavanje.