Primarni način na koji se tijelo rješava toksina je preko jetre koja detoksificira i pročišćava tijelo kontinuiranim čišćenjem krvi od otrova koji dolaze kroz probavni trakt, kožu i respiratorni sistem, ali kada se jetra preoptereti zbog prevelikog stresa ili pretjeranog izlaganja toksinima, cijeli sistem može izgubiti ravnotežu, što automatski ugrožava cjelokupno zdravlje čovjeka.

Obzirom da je jetra odgovorna i za stvaranje žuči, još jednog oblika detoksifikacije koji je potreban za razgradnju i asimilaciju masti i proteina u tijelu, izuzetno je važno da se jetra propisno održava. Bez dobre funkcije jetre, tijelo neće biti u mogućnosti da se čisti i apsorbuje nutrijente, što vodi do zdravstvene katastrofe.

Kako se ovo ne bi desilo, u nastavku vam nudimo sedam vrsta namirnica koje će doprinijeti održavanju zdravlja vaše jetre.

Bijeli luk

Bijeli luk sadrži nekoliko spojeva sa sumporom koji aktiviraju enzime jetre, odgovorne za ispiranje toksina iz tijela. Ova vrsta luka sadrži alicin i selen, dva moćna nutrijenta za koje je dokazano da štite jetru od toksičnih oštećenja i pomažu u procesu detoksikacije.

Grejp

Grejp je bogat vitaminom C i antioksidansima, dva moćna sredstva za čišćenje jetre. Baš kao i bijeli luk i grejp sadrži spojeve koji poboljšavaju funkciju detoksifikacijskih enzima jetre. Također sadrže i flavonoid poznat kao naringenin koji čini da jetra sagori, a ne stornira masnoću.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat katehinima, vrstom antioksidansa za kojeg su studije pokazale da eliminiše akumulaciju masti jetre i promoviše normalnu funkciju ovog organa. Ovaj biljni napitak također štiti jetru od toksina koji bi, ukoliko dođe do njihove akumulacije mogli uzrokovati ogromnu štetu.

Zeleno lisnato pvrće

Zeleno lisnato povrće sadrži nekoliko spojeva koji neutraliziraju teške metale, a koje jetra teško podnosi. Ova vrsta povrća eliminiše pesticide i herbicide iz tijela, te potiče stvaranje i pročišćavanje žuči.

Avokado

Bogat spojevima koji proizvode glutatione, avokado aktivno promoviše zdravlje jetre sprječavajući opterećenost toksinima i jačajući njenu snagu pročišćavanja. Neka istraživanja su pokazala da se konzumiranjem jednog ili dva avokada sedmično za 30 dana može obnoviti oštećena jetra.

Orasi

Orasi, koji sadrže visok nivo amino kiseline L-argininom, glutation i omega-3 masne kiseline, također pomažu detoksifikaciji jetre.

Kurkuma

Kurkuma je jedna od najmoćnijih namirnica u održavanju zdravlja jetre, pokazala se kao aktivni zaštitnik jetre od toksina, regenerator oštećenih ćelija jetre, a također poboljšava i prirodnu produkciju žuči.