Iako se mnogo češće traže načini da se izbjegne unos kalorija u organizam, postoje osobe koje moraju dodati kalorije jelima zbog problema sa premalom tjelesnom težinom ili zbog nekih drugih zdravstvenih razloga. Da se ne bi pretrpavali većim količinama hrane, pa se kasnije suočavali sa mučninama i različitim želučanim tegobama, u nastavku nudimo nekoliko laganih načina za obogaćivanje jela kalorijama.

Mlijeko u prahu

Konzumiranje ove vrste mlijeka odličan je način da se opskrbite dodatnim kalorijama. Može se dodati u različite namirnice, u punomasno mlijeko, jogurt ili neke druge napitke. Nećete se osjećati pretrpanim, a unijet ćete dodatne kalorije potrebne vašem tijelu.

Orašaste grickalice

Orašaste grickalice odlična su sredstva za jačanje kalorijske vrjednosti jela. Dovoljno je da samo dodate manju količinu isjeckanih oraha, lješnjaka ili drugih vrsta ovih grickalica u jogurt ili neki umak i dobit ćete pravu poslasticu obogaćenu dodatnim kalorijama.

Sirevi

Ako volite sir, onda vam je vrlo lahko povećati nivo kalorija u jelima. Pospite malo sira po vašoj omiljenoj vrsti tjestenine, dodajte u salate, sendviče ili u neka druga jela koja su ukusna u kombinaciji sa ovom namirnicom.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je zdrava mast, pa ga bez brige možete koristiti kao izvor zdravih kalorija. Iskoristite ga za kuhanje različitih preljeva za salate, kao dodatak supama ili pripremu raznovrsnog povrća.

Sušeno voće

Postoji toliko vrsta sušenog voća da morate voljeti barem jednu. Ova vrsta voća je vrlo hranjiva i možete je uvijek nositi u đepu ili torbi kao usputnu grickalicu, a odlična je i u kombinaciji sa žitaricama, jogurtom ili nekim drugim napitcima koji jačaju energiju.

Jaja

Kalorična su, prilagodljiva, pa se u jelima mogu iskoristiti na različite načine. Skuhana jaja možete kombinovati s krompirom, različitim vrstama salata ili sendviča.

Pavlaka

Još jedan odličan način da unesete dodatne kalorije je da pavlaku dodate u supu, skuhani krompir, salatu ili umak.

Skuhano meso

Ako ste ljubitelj mesa, onda iskoristite svaki skuhani ostatak ove vrste namirnice kako biste napravili sendvič, salatu ili ukusni omlet, te na taj način sebi obezbijedite dodatne kalorije.