Opće poznata je činjenica da se zdravom ishranom uveliko utječe na zdravlje kože, a u nastavku pročitajte koje namirnice najviše doprinose ljepoti vaše kože.

Jogurt sa smanjenom masnoćom

Mliječni proizvodi sa niskom razinom masti u svom sastavu puni su vitamina A, a ovaj vitamin čini čuda za kožu. Ako imate problema sa štitnjačom ili dijabetesom, onda imate dodatni razlog da se opskrbite jogurtom ili drugim mliječnim proizvodima sa manjim postotkom masnoće.

Bobičasto voće

Voće kao što su jagode, borovnice, kupine, ali i šljive imaju antioksidacijska svojstva, što znači da unosom veće količine ovog voća, stvarate i veće mogućnosti da vaša koža izgleda mlađe i zdravije.

Losos

Koži su neophodne masne kiseline, a ako vam riba kao što je losos i ne prija baš, pokušajte sa orasima, sjemenkama lana ili kanola uljem. Svaka od ovih namirnica će pokazati izuzetan rezultat dajući ljepotu i hidrataciju vašoj koži.

Zeleni čaj

Ovaj napitak sadrži polifenole koji imaju protivupalne karakteristike, a djeluje i kao antioksidacijsko sredstvo koje drži bakterije na distanci i bori se protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju proces starenja kože.

Voda

Dobra hidratacija je najbolji prijatelj kože, zar ne? Potrudite se da sebi osigurate najmanje 8 čaša vode dnevno, kako bi vaša koža imala potrebnu vlažnost i glatkoću.

Avokado

Ova vrsta voća bogata je vitaminima B kompleksa i esencijalnim uljima, djeluje kao protivupalno sredstvo, a blažava iritaciju i crvenilo kože. Avokado možete pomiješati sa jogurtom i bobičastim voćem, te na taj način sebi priuštiti pravu poslasticu, a vašoj koži neophodnu njegu.

Mango

Mango sadrži mnogo vitamina A, povoljno djeluje na obnavljanje ćelija kože, a i niska kaloričnost ovu vrstu voća čini idealnom namirnicom za osobe koje su podvrgnute procesu mršanja.

Bademi

Vitamin E koji se nalazi u bademima pomaže unutrašnjoj hidrataciji kože, štiti je od mnogih oštećenja i preranog starenja. Konzumiranjem badema, učinit ćete da vaše lice godinama zadrži savršen izgled.