9 razloga zbog kojih biste trebali jesti hurme

Hurma ili datula, slatka je vrsta voća koja se uglavnom najviše konzumira za vrijeme muslimanskog mjeseca posta, Ramazana. Osim dobrog okusa, ova namirnica nudi i nekoliko zdravstvenih prednosti, pa nema razloga da je ne konzumirate češće i na taj način doprinesete sopstvenom zdravlju.

Prirodni izvor vitamina

Bogate vitaminima i mineralima, hurme su idealan izbor za jutarnju opskrbu ovim nutrijentima. Svaka porcija hurmi pruža preko 3% preporučene doze vitamina A, K, tiamina i folne kiseline. Jedan su od najbogatijih izvora željeza, kalcija, magnezija, kalija i fosfora. Sadrže gotovo sve vitamine B kompleksa, i bogat su izvor fito-hranjivih tvari poput karotenoida i flavonoida. Dakle, zaboravite na skupe vitaminske tablete i navalite na hurme.

Poboljšavaju funkciju mozga

Hurme su bogat izvor jednostavnih prirodnih šećera. Ovi šećeri obezbjeđuju tijelu važnu glukozu i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Na ovaj način doprinose poboljšanju moždanih aktivnosti, boljoj spoznaji i koncentraciji.

Popravljaju libido

Istraživanja su pokazala da hurme mogu napraviti čuda kako bi se poboljšao libido muškaraca. Hranjive tvari u hurmama otklanjaju nekoliko seksualnih nedostataka poput impotencije i neplodnosti. Smatra se kako se konzumiranjem hurmi za doručak postižu najbolji rezultati.

Regulišu tjelesnu težinu

Hurma je jedna od rijetkih namirnica koja može pomoći u gubitku kilograma, ali i njihovom gomilanju, zavisno od vrste drugih namirnica sa kojima se jede. Bogat je izvor jednostavnih šećera i koncentriranih rezervi energije. Kada se konzumira s drugom visokokaloričnom hranom poput mlijeka, hurma pomaže u povećanju tjelesne težine. Istovremeno, hurme su bogate prehrambenim vlaknima, pružaju osjećaj sitosti, a ne sadrže ni mnogo masti. Konzumiranje nekoliko hurmi u jutarnjim satima, zajedno sa toplom vodom pomaže u suzbijanju nezdravih prehrambenih navika, a doprinosi i smanjenju tjelesne težine.

Sprječavaju kardiovaskularna oboljenja

Iako su bogat izvor kalija, hurme sadrže vrlo male količine natrija. To se smatra idealnim elektrolitskim sastavom za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema. Također pomažu i u snižavanju LDL holesterola. Istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija hurmi kao dio zdrave uravnotežene prehrane pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja čak i kod populacija sa većom izloženošću ovim bolestima.

Štite kosti

200 gr hurmi pruža više od 6,5% od preporučene doze kalcija i fosfora zajedno sa 14% magnezija-važnog minerala za izgradnju kostiju i održavanje odgovarajuće koštane strukture.Kalij, vitamin K i mangan u hurmama također su važni za zdravlje kostiju. Redovna jutarnja konzumacija hurmi poboljšava gustoću kostiju i može spriječiti osteoporozu.

Moćno oružje protiv zatvora

Umorni od svakodnevne borbe sa zatvorom? Pokušajte ovaj problem riješiti hurmama.Visoka topiva i netopiva vlakna u ovoj namirnici poznati su prirodni laksativ. Istraživanje je pokazalo da su hurme natopljene u vodi dovoljno dobre za liječenje i najgorih slučajeva zatvora.

Odličan lijek za mahmurluk

Patite od glavobolje zbog prethodne noći u kojoj ste konzumirali alkohol? Hurme vam mogu riješiti ovaj problem. Uzmite nekoliko hurmi i ublažite glavobolju, nemire u želucu i loše rapoloženje.

Povoljne za trudnice i dojilje

Redovna konzumacija hurmi pomaže u jačanju mišića maternice i pomaže tijelu u pripremi za završnu fazu trudnoće. Nakon porođaja, djeluju kao povoljno sredstvo za dojilje i promoviše bolju laktaciju. Također pomažu i bržu kontrakciju mišića maternice, te omogućavaju brži oporavak.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*