Hurma ili datula, slatka je vrsta voća koja se uglavnom najviše konzumira za vrijeme muslimanskog mjeseca posta, Ramazana. Osim dobrog okusa, ova namirnica nudi i nekoliko zdravstvenih prednosti, pa nema razloga da je ne konzumirate češće i na taj način doprinesete sopstvenom zdravlju.

Prirodni izvor vitamina

Bogate vitaminima i mineralima, hurme su idealan izbor za jutarnju opskrbu ovim nutrijentima. Svaka porcija hurmi pruža preko 3% preporučene doze vitamina A, K, tiamina i folne kiseline. Jedan su od najbogatijih izvora željeza, kalcija, magnezija, kalija i fosfora. Sadrže gotovo sve vitamine B kompleksa, i bogat su izvor fito-hranjivih tvari poput karotenoida i flavonoida. Dakle, zaboravite na skupe vitaminske tablete i navalite na hurme.

Poboljšavaju funkciju mozga

Hurme su bogat izvor jednostavnih prirodnih šećera. Ovi šećeri obezbjeđuju tijelu važnu glukozu i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Na ovaj način doprinose poboljšanju moždanih aktivnosti, boljoj spoznaji i koncentraciji.

Popravljaju libido

Istraživanja su pokazala da hurme mogu napraviti čuda kako bi se poboljšao libido muškaraca. Hranjive tvari u hurmama otklanjaju nekoliko seksualnih nedostataka poput impotencije i neplodnosti. Smatra se kako se konzumiranjem hurmi za doručak postižu najbolji rezultati.

Regulišu tjelesnu težinu

Hurma je jedna od rijetkih namirnica koja može pomoći u gubitku kilograma, ali i njihovom gomilanju, zavisno od vrste drugih namirnica sa kojima se jede. Bogat je izvor jednostavnih šećera i koncentriranih rezervi energije. Kada se konzumira s drugom visokokaloričnom hranom poput mlijeka, hurma pomaže u povećanju tjelesne težine. Istovremeno, hurme su bogate prehrambenim vlaknima, pružaju osjećaj sitosti, a ne sadrže ni mnogo masti. Konzumiranje nekoliko hurmi u jutarnjim satima, zajedno sa toplom vodom pomaže u suzbijanju nezdravih prehrambenih navika, a doprinosi i smanjenju tjelesne težine.

Sprječavaju kardiovaskularna oboljenja

Iako su bogat izvor kalija, hurme sadrže vrlo male količine natrija. To se smatra idealnim elektrolitskim sastavom za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema. Također pomažu i u snižavanju LDL holesterola. Istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija hurmi kao dio zdrave uravnotežene prehrane pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja čak i kod populacija sa većom izloženošću ovim bolestima.

Štite kosti

200 gr hurmi pruža više od 6,5% od preporučene doze kalcija i fosfora zajedno sa 14% magnezija-važnog minerala za izgradnju kostiju i održavanje odgovarajuće koštane strukture.Kalij, vitamin K i mangan u hurmama također su važni za zdravlje kostiju. Redovna jutarnja konzumacija hurmi poboljšava gustoću kostiju i može spriječiti osteoporozu.

Moćno oružje protiv zatvora

Umorni od svakodnevne borbe sa zatvorom? Pokušajte ovaj problem riješiti hurmama.Visoka topiva i netopiva vlakna u ovoj namirnici poznati su prirodni laksativ. Istraživanje je pokazalo da su hurme natopljene u vodi dovoljno dobre za liječenje i najgorih slučajeva zatvora.

Odličan lijek za mahmurluk

Patite od glavobolje zbog prethodne noći u kojoj ste konzumirali alkohol? Hurme vam mogu riješiti ovaj problem. Uzmite nekoliko hurmi i ublažite glavobolju, nemire u želucu i loše rapoloženje.

Povoljne za trudnice i dojilje

Redovna konzumacija hurmi pomaže u jačanju mišića maternice i pomaže tijelu u pripremi za završnu fazu trudnoće. Nakon porođaja, djeluju kao povoljno sredstvo za dojilje i promoviše bolju laktaciju. Također pomažu i bržu kontrakciju mišića maternice, te omogućavaju brži oporavak.