Zdrava i sjajna kosa san je svake žene, ali i muškarca. Upravo zbog ovog, mnogi koriste različite kozmetičke preparate i izdvajaju gomilu novca kako bi uljepšavanjem kose doprinijeli svom kompletnom izgledu. Zdravu i lijepu kosu možete imati i bez trošenja novca na skupa kozmetička sredstva, a jedino što trebate uraditi je obratiti pažnju na ishranu. Uravnotežena ishrana, bogata namirnicima koje vam navodimo u nastavku teksta, može uveliko utjecati na zdravlje i kvalitet vaše kose.

Masna riba i jaja

Omega 3 masne kiseline u jajima, orasima i masnoj ribi kao što je losos doprinose sjaju kose.Ipak, najveća količina ulja povoljnih za kosu nalazi se isključivo u masnoj ribi i jajima. Proteini u ovim namirnicama također doprinose rastu, jačanju i zdravlju kose. U jajima se nalazi vitamin B12 i biotin, koji su također neophodni zdravoj koži, noktima i kosi.

Avokado

Avokado sadrži visok nivo vitamina E. Samo 50 gr ove vrste voća sadrži 8 % količine ovog vitamina koja se preporučuje dnevno. Ako ne volite da jedete avokado, možete napraviti masku za kosu: izgnječite jedan sirovi avokado, pomiješate sa 2 kašike jogurta, jednim jajetom, ½ kašike ulja od ruzmarina i 1 kašikom jojoba ulja. Utrljajte u vašu kosu i nakon 20 minuta isperite šamponom. Vitamin E pomaže održivosti boje vaše kose i sprječava pucanje vrhova.

Kokosovo ulje

Srednjelančane masne kiseline u kokosovom ulju tijelo koristi drukčije nego druge zasićene kiseline. Dodatna prednost ovog ulja je njegova sposobnost da pruži sjaj i zdravlje vašoj kosi. Iskoristite kokosovo ulje za kuhanje piletine i morskih plodova, dodajte ga u voćne napitke ili nanesite direktno na kosu kao masku. Utrljajte kokosovo ulje u kosu i nakon 30 minuta isperite. Antigljivični agensi u kokosovom ulju sprječavaju nastajanje peruti i drugih problema tjemena.

Voće bogato vitaminom C

Voće bogato vitaminom C, kao što su narandže, breskve,ananas, jagode i kivi, pomažu održavanju zdravlja kose. Prehrana sa nedostatkom ovog vitamina dovodi do suhe i lomljive kose. Andioksidansi koji se nalaze u ovim vrstama voća bore se sa vanjskim štetnim djelovanjima na kosu. Potrudite se da jedete što više voća bogatog vitaminom C. Možete sokove od ovih voćki pomiješati sa šamponom koji koristite i nanijeti direktno na vašu kosu. Koristite sok od breskvi, jagoda i kivija ili mješavinu sva tri, dodajte u vaš šampon i koristite kako i inače koristite šampon za kosu. Samo ovu mješavinu pravite u manjim količinama, kako bi svaki put kada je koristite bila svježa i djelotvorna.