Adekvatnim namirnicama protiv zatvora

Nepravilna ishrana često je uzrok probavnih problema, pri čemu dolazi do zatvora, grčeva u stomaku i drugih tjelesnih tegoba.Namirnice bogate dijetalnim vlaknima odličan su način da se poboljša funkcija probavnog sistema i spriječi zatvor.

Suhe šljive

Djeluju kao laksativ, jer stimulišu stijenku debelog crijeva na potiskivanje otpadnog materijala. Pretpostavlja se da je za laksativno djelovanje suhih šljiva, osim vlakana zaslužan i šećerni alkohol koji se u ovoj vrsti voća nalazi u većim količinama.

Kafa

Osim što će vas održati budnim, kafa će riješti i vaše probleme sa zatvorom. Potiče sluznicu crijeva na potiskivanje i otpuštanje otpada, ali treba biti oprezan sa količinom kafe koja se konzumira, jer djeluje i kao diuretik.

Voda

Voda je lijek za sve, pa liječi i zatvor. Omogućava lakšu probavu i omekšava tvrdu stolicu. Sa voćem i vodom sigurno nećete pogriješiti, a preporučuje se dnevna količina vode od 2 do 3 litra.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*