Banana se smatra zdravom namirnicom zbog obogaćenosti kalijem, vlaknima i nekim vitaminima. Međutim, bogate su jednostavnim šećerima i imaju visok glikemijski indeks. Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom poput banana imaju tendenciju da promovišu upalne reakcije u tijelu, pa ako imate hronična upalna stanja kao što su artritis, možta biste trebali ograničiti potrošnju banana i konzumirati druge vrste voća.

Upala

Upala je prirodna reakcija tijela za slanje limfne tekućine i specijaliziranih imunoloških ćelija u područja koja su napali mikroorganizmi ili strani materijali. Upala je potrebna za zarastanje rana i za borbu protiv infekcija, iako hemikalije koje pokreću upalu mogu postati neuravnotežene. Na primjer, prekomjerna količina upalnih prostaglandina i C-reaktivnih proteina proizvodi se kao odgovor na određene faktore ishrane koji promovišu reakciju vašeg tijela na upale. Hronična upala negativno utječe na vaše zdravlje i doprinosi različitim problemima, kao što su artritis, alergije, prerano starenje i autoimuni poremećaji.

Svojstva banana

Banane sadrže vrlo malo zasićenih masti, holesterola i natrija, a dobar su izvor prehrambenih vlakana, vitamina C i B-6, kalija i mangana, tvrde stručnjaci. Međutim, više od 90 posto kalorija u bananama izvedeno je iz jednostavnih ugljikohidrata koji uzrokuju ubrzan porast šećera u krvi i promovišu povezanost šećera za kolagen u procesu koji se zove glikozilacija, pro-upalna reakcija. Zbog toga banane imaju relativno visoku glikemijsku stopu, a to je jedan od faktora koji doprinosi upalama.

Faktori upale

Osim visokog glikemijskog indeksa postoji niz upalnih faktora. Na primjer, hrana bogata omega-6 masnim kiselinama, zasićenim mastima i vještačkim šećerom također je proupalna. Shodno tome, većina mesnih, mliječnih i pekarskih proizvoda također promoviše upalu u vašem tijelu. Sve u svemu, banane imaju umjereni upalni faktor i njegov uticaj na vaše tijelo je vezan za količinu banana koju konzumirate, vašu tjelesnu težinu, funkcionisanje vašeg pankreasa i ukupnih prehrambenih navika.

Preporuke

Ako imate hronično upalno stanje, trebali biste razmotriti ograničavanje namirnica koje promovišu upale i konzumirajte više one koje sprječavaju upalu. Osim banana, bijeli hljeb, tjestenina, bijela riža, krompir, meso, sirevi, kukuruz i mango povećavaju upalu u tijelu, dok integralne žitarice, šipak, ananas, jabuka, bobičasto voće, agrumi, brokula, kupus, mahune i špinat imaju tendenciju da smanje upalu. Razgovarajte sa reumatologom o tome kako ishrana može utjecati na artritis i druge upalne bolesti.