Beta karoten je provitamin karotenoida A, jednog od dva izvora vitamina A. Osim što je vitamin A važan za imunitet, veoma je bitan i za zdravlje kože. U tijelu se beta-karoten pretvara u retinol i druge oblike vitamina A. Retinol aktivno radi unutar tijela i već godinama se koristi ta tretmane kože.

Primjena beta karotena

Vitamin A je prvi retinol koji se koristi u liječenju kožnih bolesti. Kozmetičke firme koriste razne oblike retinola kako bi se poboljšala boja i elastičnost kože.Kreme i losioni sa beta-karotenom mogu pružiti sličnu korist. Primjena beta-karotena ne samo da prodire u kožu, već rezultira i povećanjem retinil estera – oblik vitamina u kojem je pohranjen retinol, tvrde istraživači u studiji iz 2004. godine. Ako se losion sa beta-karotenom primjenjuje svakodnevno do 24 dana može dovoljno izblijediti i smanjiti melasmu, stanje obilježeno diskoloracijom kože.

Provitaminske prednosti

Beta karoten se smatra provitaminom jer se pretvara u aktivni oblik vitamina A, tzv. retinol, važan nutrijent koji može koristiti koži. Ljudska koža je osjetljiva na povrede, bolesti i izloženost suncu , što može ubrzati starenje. Vitamin A može pomoći u zacjeljivanju rana i obnovi ćelija kože, njenom zdravlju i sjaju, a sve zahvaljujući njegovoj moći da ojača imunitet i tkiva. Dobro regulisan sistem pohranjivanja vitamina A, njegovo oslobađanje i aktivacija održava ove funkcije pod kontrolom.

Karotenoidska zaštita

Unos karotenoida kroz ishranu, uključujući i beta-karoten, pokazao se veoma korisnim za kožu. Obzirom da je koža izložena suncu, lipidi ili masti, koji se nalaze u njenoj unutrašnjosti osjetljivi su na oksidaciju. To ubrzava progib i stvaranje bora. Karotenoidi pomažu da se odgodi starenje uzrokovano suncem, kao i pucanje kože, tvrde stručnjaci iz ove oblasti.

Unos vitamina A kroz ishranu

Budući da tijelo pretvara provitamin A karotenoide u vitamin A retinole, preporučeni unos je izražen u ekvivalentima aktivnosti retinola.Preporučeni dnevni unos vitamin A je 700 mikrograma za žene u dobi od 14 do 51 godinu i 900 mikrograma za muškarce dobi 14 – 51. Budući da je vitamin A rastvorljiv u masti, može se izgraditi u tijelu ako se uzima previše. kOnsultujte se sa liječnikom prije dopunjavanja. U idealnom slučaju, trebali biste jesti namirnice bogate beta-karotenom, to je siguran i učinkovit način da obijete vitamin A bez omogućavanja toksičnosti.

Namirnice bogate vitaminom A

Postoje dva načina da dobijete vitamin A u prehrani. Jedan od njih je kroz životinjske proizvode koji sadrže unaprijed formiran vitamin A retinol i njegov retinil ester oblik. To uključuje meso, ribu, jetru, jaja i mlijeko.
Drugi je kroz biljne namirnice bogate provitamin A karotenoidom, posebno beta-karotenom. Beta-karoten se može naći u različitim vrstama voća i povrća.Najviše poznate zbog njihovog pigmenta, namirnice bogate beta-karotenom su mrkva, repa, paprika, tikvice, borovnice, špinat, marelice i slatki krompir. Samo 1/4 šoljice kuhanog špinata, 1/2 šoljice paprike i 1/2 šoljice mrkve u jednom danu sigurno može zadovoljiti vašu dnevnu potrebu za vitaminom A.