Alternativni načini sprječavanja i liječenja prehlade?

Dolazi nam zima a sa zimom dolazi i dobro nam poznata prehlada koja je sinonim za ovo doba godine. Pored korištenja vitamina i minerala te drugih medicinskih metoda u borbi protiv prehlade, neki ljudi širom svijeta služe se alternativnim načinima sprječavanja i liječenja prehlade, gripe i infekcija koje prate iste.

Andrographis paniculata

Tako su dvije studije – jedna is Rusije a druga iz Čilea – pokazale da su djeca koja su konzumirala ekstrakt lišća biljke Andrographis paniculata imala kraće trajanje simptoma prehlade. Čileanska studija je također pokazala da se broj dišnih infekcija smanjio za 70 posto kod djece koja su konzumirala A. paniculata u odnosu na djecu koja su konzumirala placebo.

A šta je sa probioticima?

Probiotici su dijetetski dodatci, koji sadrže potencijalno korisne bakterije, i koriste se zbog pozitivnog djelovanja na probavni sistem. Pitanje je, mogu li se isti koristiti za sprječavanje ili liječenje prehlade?

Finski i Izraelske studije su pokazale da konzumiranje probiotika nema nikakav utjecaj na trajanje i učestalost respiratornih bolesti.

Med

Med je sve popularniji u borbi protiv prehlade prirodnim putem i smatra se da ima anti-upalno djelovanje u cijelini. Neke studije su pokazale da je med efektivniji za noćni kašalj od sirupa za kašalj koji sadrži dekstrometorfan. Med od heljde se smatra sigurnim za upotrebu za kontrolu kašlja kod djece starije od 1 godine starosti.

Psiho-terapija?

Najinteresantnija alternativna metoda sprječavanja i liječenja prehlade dolazi iz daleke nam Australije. Jedna studija u toj zemlji tražila je efektivnost psiho-fizičke terapije u borbi protiv simptoma prehlade. Neka djeca koja su sudjelovale u studiju tretirana su za generalanu anksioznost dok su druga prošla kroz tretman relaksirajuće terapije. Djece koja su prošla kroz bilo koju od tih terapija su imala znatno kraće trajanje respiratornih simptoma prehlade u odnosu na kontrolnu grupu pacijenata.

Kategorije: Bolesti

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*